You are currently viewing Пазарите на крипто тонат додека Русија и објави војна на Украина, што се случува сега?

Пазарите на крипто тонат додека Русија и објави војна на Украина, што се случува сега?

Вкупната капа на пазарот на крипто паѓа на 1.52 трилиони долари бидејќи Русија и објави војна на Украина. Следното ниво на поддршка, воспоставено за време на распродажбата на крајот на јануари, е на ниво од 1.49 трилиони долари.

Но, стравувањата се дека со несигурноста на ситуацијата ова ниво нема да се одржи, што ќе доведе до слободен пад на цените насекаде.

Биткоинот е намален за 8% на нешто над 35,000 долари во моментот на пишување. Ова е на врвот на мизерната недела за лидерот на пазарот, кој изгуби 20% од вредноста во последните седум дена.

Ситуацијата е полоша за алтите. Во последните 24 часа, повеќето имаат двоцифрени загуби. Convex Finance (CVX) води во пакетот, со пад од 22%, проследено со Mina (MINA) со -20%, со PancakeSwap (CAKE) во моментов со загуба од 18%.

Наративот за безбедно засолниште се распаѓа

Набргу по телевизиското обраќање на претседателот Путин денеска во 05:00 часот по Гринич, беа пријавени експлозии во близина на големите украински градови, вклучувајќи го и главниот град Киев. Очевидци велат дека ноќното небо било осветлено од ракетен оган.

Претседателот Путин рече дека Народна Република Донбас побарала помош од Русија. Како одговор, тој одобри „специјална воена операција“ за да се обезбеди заштита на луѓето од малтретирање. Целите се „демилитаризација“ и „денацификација“ на Украина.

Западните лидери допрва треба да дадат формален одговор. Но, претседателот Путин предупреди на „последици“ доколку меѓународната заедница се меша во воената операција. Рускиот лидер рече дека Русија нема намера трајно да ја окупира Украина и ги повика украинските војници да го положат оружјето.

„Нашите планови не се да ја окупираме Украина, не планираме никому да се наметнуваме.

Во зависност од одговорот на западните лидери, ситуацијата може дополнително да се влоши со катастрофални економски и геополитички последици, вклучително и сеопфатна војна.

Јуја Хасегава, аналитичар во Битбанк, рече дека наративот за безбедно засолниште се распадна поради руско-украинскиот конфликт. Хасегава коментира дека би можело да дојде полошо за финансиските пазари бидејќи односите меѓу САД и Русија стануваат сè позатегнати.

„Наративот за безбедно засолниште на Биткоин речиси целосно се распадна бидејќи зголемената можност за воен конфликт и влошените односи меѓу САД и Русија го ставаат поширокиот финансиски пазар во режим на одбивност кон ризикот“.

Коментарите на крипто заедницата

Биткоин-бик Ентони Полифано истакнува дека Русија, како трет по големина производител на нафта, е на позиција на моќ. Ова значи дека глобалниот инфлациски ризик може да се влоши, бидејќи цените на енергијата ја поткрепуваат секоја економска активност.