You are currently viewing Bitmex ја презема германската банка за да создаде „регулирана криптоцентрала“ во Европа

Bitmex ја презема германската банка за да создаде „регулирана криптоцентрала“ во Европа

Bitmex планира да стане регулирана криптоцентрала

Размената за криптовалути Bitmex во вторникот објави купопродажен договор на Bankhaus von der Heydt, германска банка лоцирана во Минхен, од BXM Operations AG, компанија основана од извршниот директор на Bitmex, Александар Хоптнер и финансискиот директор Стефан Луц.

Битмекс твитна во вторникот:

Ние сме чекор поблиску до создавање на регулирана криптоцентрала во срцето на Европа со овој купопродажен договор од BXM Operations на германската банка Bankhaus von der Heydt.

„Битмекс Групацијата ја следи амбициозната цел да воспостави едношалтерски систем за регулирани крипто производи во Германија, Австрија и Швајцарија, и на тој начин да стане силен играч во Европа“, се наведува во соопштението.

Размената неодамна лансираше крипто-брокерска услуга во Швајцарија. „Стекнувањето на Bankhaus von der Heydt сега е следниот чекор во европската експанзија и развој на производи на Групацијата“, додаде компанијата.

Двата субјекта потпишаа купопродажен договор и се договорија да не ја обелоденуваат куповната цена или други финансиски детали од трансакцијата.

Договорот е предмет на одобрување од BaFin, германскиот регулаторен орган за финансиски услуги. Трансакцијата се очекува да биде завршена во средината на 2022 година. „Кога ќе се финализира купувањето, банката ќе продолжи да работи како самостојна деловна единица“, се додава во соопштението.

Финансискиот директор на Bitmex изјави: „Германија, како најголема економија во Европа, комбинира иновативен пристап кон дигиталните средства со силен регулаторен надзор и владеење на правото – што ја прави главен пазар за експанзијата на Bitmex во Европа“.

Претходно овој месец, Bitmex го објави лансирањето на својот BMEX токен во соработка со Tokeny. Сепак, „BMEX нема да може да се повлече или тргува додека размената на Bitmex Spot не започне на почетокот на Q2“, забележа размената.

Во октомври, извршниот директор на Bitmex предвиде дека до крајот на оваа година „ќе имаме најмалку пет земји кои прифаќаат биткоин како законско средство за плаќање. Сите тие ќе бидат земји во развој“.