You are currently viewing МИНИМАЛНИ ПЛАТИ ВО РЕГИОНОТ

МИНИМАЛНИ ПЛАТИ ВО РЕГИОНОТ

Во нашето блиско опкружување, минималната плата во Србија, се пресметува по час, па таа варира од бројот на работните денови. Минималната цена на работниот час во нето износ изнесува 201,22 динари (приближно 110 денари), па јануарската нето-плата е 30.805 динари, или претворено во денари тоа е 17.925 денари. Во Бугарија минимална плата е 650 лева, или 20.720 денари. Минималната нето-плата во Хрватска за 2022 година изнесува 3.750 куни (30.695 денари), што е зголемување за 10,3 отсто во однос на 2021 година и како што пренесоа хрватските медиуми, тоа е првпат,  таа да биде над 50 отсто од просечната плата. Собранието на Црна Гора на крајот од минатата година ги усвои измените и дополнувањата на Законот за работа, според кој минималната заработувачка во земјата од јануари 2022 година се зголеми од 250 на 450 евра (27.740 денари). Во Косовo пак, како што јавува Kosovo-online.com минималната плата за оние до 35 години е 130 евра, а за оние над 35 е 170 евра и овие износи со години не се променети. Во Федерација БиХ, минималната плата од почетокот на годинава изнесува 543 конвертабилни марки. Во Албанија минималната плата е 30.000 леки, или 15.193 денари.

МИНИМАЛНИ ПЛАТИ ВО РЕГИОНОТ

ДРЖАВАМИНИМАЛНА ПЛАТА ВО ЛОКАЛНА ВАЛУТАМИНИМАЛНА ПЛАТА КОНВЕРТИРАНА ВО ДЕНАРИ
Македонија15.194 денари15.194
Србија30.805 динари17.925
Бугарија650 лева20.720
Хрватска  3.750 куни30.695
Црна Гора450 евра27.740
Косово130 – 170 евра8.000 -10.475
Федерација БиХ543 КМ17.106
Албанија30.000 леки15.193

Според податоците што ги објави истражувачката платформа worldpopulationreview.com, најголема минимална плата има во Австралија, но интересен податок е дека во друштвото на ТОП 20 земји со најголема минимална плата се наоѓа и Словенија.

ТОП 20 земји со најголема минимална заработувачка во 2020 година (долари/ час)

ДРЖАВАДОЛАРИ ПО ЧАС
Австралија14,54
Луксембург13,67
Нов Зеланд13,18
Монако11,88
Ирска 11,54
Франција11,46
Велика Британија11,37
Норвешка11,21
Белгија11,06
Германија10,68
Сан Марино10,55
Канада10,33
Јужна Кореја8,99
Израел8,17
Јапонија   7,52
Шпанија7,30
САД7,25
Андора6,72
Словенија5,84
Тајван5,26

АКТУЕЛНАТА МИНИМАЛНА СААТНИНА ВО МАКЕДОНИЈА Е 1,7 ДОЛАРИ

Според дефиниција минималната плата во една земја е најниската сума пари што на работодавачите во таа земја законски им е дозволено да ги платат своите работници за одредена единица работа. Минималната плата обично се пресметува на час или месечно, но повремено може да се појави како дневна или неделно стапка. Во Македонија, минималната плата е утврдена на месечно ниво. Доколку би се утврдила по час, ако земем во просек дека еден месец има 21 работен ден, односно 168 работни часа, тогаш минимално еден час, според сегашната минимална плата од 15.194 денари, сега се плаќа по 90,4 денари, или 1,7 долари.

Сега месечната минимална плата во Македонија е 280 долари, а ако се претворат сатниците во месечна заработувачка, во земјата со најголем минималец – Австралија, минималната плата е речиси 2.500 долари, во Луксембург речиси 2.300 долари, во Германија која е на 10-то место во светот по висината на минималната плата, таа е околу 1.800 долари месечно, а во Словенија е 980 долари.