You are currently viewing DogeCoin (DOGE) ја превртува Terra (Luna) за да стане 10-та најголема крипто

DogeCoin (DOGE) ја превртува Terra (Luna) за да стане 10-та најголема крипто

Dogecoin (DOGE) ја преврте Terra (LUNA) во пазарната капитализација за да стане рангирана на 10-тото најголемо крипто. Пресвртот доаѓа на позадината на драмата што следеше во екосистемот Тера што ја забележа цената на резервоарот LUNA во последните неколку дена. LUNA е во пад од 28,16% во последната недела и падна за повеќе од 50% под својата историски висока цена постигната во декември.

Конкуренцијата за доминација помеѓу DOGE и LUNA продолжува да се засилува. Според податоците од CryptoRank, Dogecoin повторно е на врвот на Terra (LUNA) по пазарна капитализација. Пазарната капа на DOGE изнесува околу 18,22 милијарди долари, додека онаа на LUNA моментално е 18,20 милијарди долари.

Учесниците на пазарот сепак посочуваат дека превртувањето не се должи на порастот на DOGE, туку на паничното распродажба што се случува на маркетот LUNA. Цената на DOGE забележа скромен пораст бидејќи порасна за 1,04% во последните седум дена. Спротивно на тоа, LUNA падна за 28,16% во истата временска рамка. Повлекувањето е поврзано со распродажбата што се случува во колекцијата Frog Nation на DeFi 2.0 проекти кои се состојат од Abracadabra.money, Popsicle.finance, Wonderland.money и најновиот член, Sushi.com, како што е пријавено од тракерот за криптосоцијални сигнали. Сантимент.

Здружението потекнува од популарниот алгоритамски стабилкоин со повеќе синџири на Terra, Terra USD (UST). Блокчејнот Terra користи стабилни коини за да го стартува својот систем за плаќања и го користи токенот LUNA за да ја стабилизира цената на стабилкоинот TerraUSD на протоколот, UST, со алгоритамска поддршка. Откако беше откриено дека Мајкл Патрин, еден од ко-основачите на протоколот Wonderland (TIME), бил поврзан со измама во минатото, цените на сите токени Frog Nation паѓаат и ги повлекуваат LUNA и UST .