You are currently viewing Крипто ќе биде индустрија од 50 трилиони долари до 2030 година – извештај на Ark Invest

Крипто ќе биде индустрија од 50 трилиони долари до 2030 година – извештај на Ark Invest

Вкупната пазарна капитализација на крипто се намали од 3 трилиони долари на сегашните 1.7 трилиони долари, но може да биде индустрија од 50 трилиони долари до 2030 година. Ова е според извештајот за истражување објавен вчера од Ark Invest. Биткоин, Ethereum, stablecoins, web3 технологии, игри базирани на блокчејн и NFT ќе играат најголема улога во оваа експанзија, се вели во извештајот.

Извештајот, кој дава прилично оптимистички поглед на криптовалутите во време кога трговците и инвеститорите се борат со неодамнешниот остар пад на цените на крипто, проценува дека цената на секој Биткоин може да надмине 1 милион долари до 2030 година.

„Додека пазарната капитализација на биткоинот достигна највисоко ниво на сите времиња во 2021 година, истражувањето на ARK покажа дека основите на неговата мрежа останале здрави. Пазарната капитализација на биткоинот сè уште претставува дел од глобалните средства и веројатно ќе се зголеми како што националните држави ќе го усвојат како законско средство за плаќање. Според нашите проценки, цената на еден биткоин би можела да надмине 1 милион долари до 2030 година.

Вредноста на мрежата Биткоин ќе биде поттикната, меѓу другото, од растот на мрежата на молња, која минатата година порасна за 210%. Континуираното усвојување од страна на имателите на институциите, како што се берзанските фондови, приватните и јавните компании, и земјите што го усвојуваат како законско средство за плаќање, исто така ќе имаат огромен удел во овој раст. Други фактори кои се очекува да придонесат за растот се растот на рударската индустрија која сега е индустрија од повеќе милијарди долари и користењето на Биткоин во децентрализирани финансии каде што се користи во својата завиткана форма.

Однесувањето на акумулацијата не е ништо ново за оние кои разбираат дека Биткоинот ќе стане поскап бидејќи со текот на времето станува поретко во понудата, а извештајот дава докази дека долгорочната база на сопственици или бројот на инвеститори кои поседуваат Биткоин сега е високото на сите времиња. Заедно, овие инвеститори собираат 13.5 милиони од вкупното снабдување од 21 милион БТК.

Криптовалутата дури го надмина обемот на трансфер на мрежата за плаќање на Visa, со 13.1 трилиони долари вкупен кумулативен трансфер заклучно со минатата година. Всушност, капацитетот на Биткоин се чини дека станува се посилен бидејќи до 3 година се населил само околу 2020 трилиони долари.

Ethereum, исто така, би можел да надмине пазарна капитализација од 20 трилиони долари во следните 10 години според овој извештај, особено со оглед на неговата доминација во децентрализираните финансии и незаменливите токени.

„Според истражувањето на ARK, етерот е претпочитан колатерал во DeFi и пресметковна единица на пазарите на NFT, што сугерира дека најверојатно ќе заземе дел од глобалната понуда на пари од 123 трилиони долари“.

Се очекува стабилкоините да продолжат да доминираат на берзите за криптовалути и платформите за тргување каде што се одговорни за најголемиот дел од обемот на тргување.

Заедно со web3, сопственоста на дигитални средства преку NFT и други форми ќе го забрза преминот на активноста од физичкиот во дигиталниот свет или метаверзумот. Web3 ќе доведе до зголемено трошење на Интернет, што ќе го катапултира растот на дигиталните паричници на глобално ниво. Во извештајот се вели дека дигиталните паричници вклучувајќи ги крипто паричниците ја намалуваат доминацијата на традиционалните банкарски фирми. Пазарната капитализација на дигиталните паричник во САД е 400 милијарди и 1.1 трилиони долари на глобално ниво, што би можело да се зголеми за 69% и 78%, соодветно за пет години.

„Со Web3, годишните онлајн расходи веројатно ќе растат со годишна стапка од 28% до 12.5 трилиони долари (годишно во 2030 година).

Извештајот забележува дека игрите засновани на блокчејн – особено игрите за играње за заработка кои добро функционираат со NFTs – ќе придонесат за растот на крипто индустријата со тоа што ќе им овозможи на гејмерските платформи и нивните развивачи да соберат капитал и приходи, како и со наградување на корисниците. Интероперабилноста на NFT ќе овозможи и конвергенција на собирање, играње игри, дружење и инвестирање. Платформите за игри и социјалните медиуми продолжуваат да играат најголема улога во проширувањето на онлајн и социјалната трговија.

Сепак, 75% од продажбата на NFT се состојат од колекционерски предмети и дигитална уметност, но NFT-ите за игри и виртуелните светови NFT може да станат доминантни категории за пет до десет години, бидејќи пазарите за видео игри и блокчејн игри ќе продолжат да се прошируваат.