You are currently viewing Google ја истражува опцијата да им дозволи на корисниците да држат крипто на дигитални картички

Google ја истражува опцијата да им дозволи на корисниците да држат крипто на дигитални картички

Пребарувачот „Гугл“ неодамна објави дека размислува да додаде поддршка за криптовалути во своите дигитални картички.

Гугл нурка длабоко во крипто просторот

По а Блумберг Извештајот објавен на 19 јануари 2022 година, Google на Alphabet Inc. размислува подлабоко во просторот на дигиталните валути додека размислува да воведе поддршка за крипто средства во своите дигитални картички.

Одлуката доаѓа набргу откако се појавија извештаи дека на Google му е тешко да навлезе на пазарот на плаќања. Со воведување поддршка за некои од водечките криптовалути, како што се биткоинот (BTC) и етерот (ETH), меѓу другите, Google би се надевал дека ќе стави крај на неволјите на својот оддел за плаќања кој се бори.

Коментирајќи го развојот, Бил Реди, комерцијален претседател на Google, рече:

„Крипто е нешто на што посветуваме многу внимание. Како што се развива побарувачката на корисниците и побарувачката на трговците, ние ќе се развиваме заедно со тоа“.

Според извори блиски до предметот, Google склучи партнерство со водечката американска размена на криптовалути Coinbase и провајдерот на решенија за крипто плаќања BitPay за да ја овозможи новата функционалност.

Google го обновува Одделот за плаќања

Покрај воведувањето поддршка за криптовалути во своите дигитални картички, Google, исто така, целосно го обновува својот оддел за плаќања кој долго време се бори со нови вработувања.

Имено, Google го ангажираше поранешниот извршен директор на PayPal Holdings Inc. Арнолд Голдберг да го предводи неговиот оддел за плаќања и да подготви нов курс за одделот откако тој одлучи да не оди во банкарскиот простор.

Додека Google продолжува да биде неспорен водечки давател на услуги во веб-пребарувањето и другите онлајн услуги, тој, на изненадување на сите, се бореше да има значајно влијание во светот на финансиите.

Особено, во споредба со својот долгогодишен ривал Apple, на Google му недостигаат широко прифатени финансиски производи и услуги како што се кредитни картички и решенија за плаќања, освен Google Pay, кој се здоби со одредено внимание во Индија.

Усвојувањето на Биткоин продолжува да расте

Нурнувањето на големите компании во крипто просторот не е изненадување бидејќи стапката на усвојување на криптовалутите продолжува да расте со брзо темпо.

Минатата година земјата Ел Салвадор го прогласи БТК легално платежно средство, за прв пат во светот.

Слично на тоа, истражувањето спроведено во септември 2021 година покажа дека една третина од жителите на американските држави рекле дека сакаат БТК како законско средство за плаќање.