You are currently viewing Солана може да стане „виза за крипто“: Банка на Америка

Солана може да стане „виза за крипто“: Банка на Америка

Стратегот за дигитални средства на Bank of America, Алкеш Шах, предвиде дека конкурентот на Ethereum, Солана, може да стане „Виза на екосистемот за дигитални средства“ во истражувачката белешка од 11 јануари.

Мрежата Солана започна во 2020 година и оттогаш прерасна во петтата најголема криптовалута со пазарна капитализација од 47 милијарди долари. За редослед на големина побрзо од Ethereum, тој е искористен за да се подмират над 50 милијарди трансакции и да се коваат над 5.7 милиони незаменливи токени (NFT).

Сепак, критичарите тврдат дека неговата брзина доаѓа по цена на децентрализацијата и доверливоста, но Шах смета дека придобивките ги надминуваат недостатоците:

„Неговата способност да обезбеди висока пропусност, ниска цена и леснотија на користење создава блокчејн оптимизиран за случаи на употреба кај потрошувачите, како што се микроплаќања, DeFi, NFT, децентрализирани мрежи (Web3) и игри“.

Тој продолжи да сугерира дека Солана зема дел од пазарниот удел на Ethereum поради неговите ниски надоместоци, леснотијата на користење и приспособливост, додека Ethereum може да биде префрлен во „случаи со висока вредност на трансакции и идентитет, складирање и употреба на синџирот на снабдување“, напиша Шах, цитиран од Business Insider

„Ethereum дава приоритет на децентрализацијата и безбедноста, но на сметка на приспособливоста, што доведе до периоди на застојот на мрежата и такси за трансакции кои повремено се поголеми од вредноста на трансакцијата што се испраќа“.

Visa обработува во просек 1,700 трансакции во секунда (TPS), но мрежата теоретски може да се справи со најмалку 24,000 TPS. Ethereum моментално се справува со околу 12 TPS на mainnet (повеќе за layer twos), додека Solana може да се пофали со теоретска граница од 65,000 TPS.

Шах признава дека „Солана дава приоритет на приспособливоста, но релативно помалку децентрализиран и безбеден блокчејн има компромиси, илустрирани со неколку проблеми со перформансите на мрежата од самиот почеток“.

Солана искуси повеќе од својот дел од проблемите со перформансите на мрежата во текот на изминатите месеци, како што се проблемите со повлекувањето неодамна потврдени од Binance на 12 јануари, извештаите за одложени перформанси низ социјалните медиуми на 7 јануари и она што изгледаше како DDos напад на јануари 5, иако Солана негираше дека тоа е случај.

Поврзани со: Децентрализираната и скалабилна размена го користи Солана за подобрено искуство на трговецот

Ова се случи помалку од еден месец по претходниот напад на 10 декември, со извештаи за мрежниот метеж предизвикан од масовно ботирање поврзано со почетната понуда во декември (IDO) на децентрализираната платформа за размена со седиште во Солана, Raydium.

Во интервју за Cointelegraph на 22 декември, Остин Федера, шеф за комуникации во Solana Labs, рече дека програмерите во моментов работат на решавање на проблемите на мрежата, особено во врска со подобрувањето на мерењето на трансакциите.

„Продолжувањето на Солана е нов дизајн. Не користи EVM [Виртуелна машина Ethereum] и беше направен тон иновации за да се осигури дека корисниците имаат најевтини можни такси, но сè уште има работа да се направи за време на траење.