You are currently viewing Автомобилите на Тесла се користат за ископување крипто

Автомобилите на Тесла се користат за ископување крипто

Сопствениците на автомобили на Tesla заработуваат до 800 долари од крипто-минирање.
• Електричниот автомобил нуди XMR екстракција за мала потрошувачка на енергија.

Автомобилската компанија Тесла повторно е тренд на пазарот на криптовалути. Сопственикот на автомобили на Tesla тврди дека заработува илјадници долари месечно со крипто-рударството интегрирано во единиците.

Треба да се запомни дека врвната автомобилска компанија поддржуваше криптовалути, така што не е чуден развој кога возилата се користат како фарми за крипто-рударство. Според извештаите, крипто-рударството со електрични автомобили троши помалку енергија, а профитот е генерално сличен на она што би можел да го има процесорот од воспоставена фарма во земјата.

Тесла промовира крипто-рударство

Како автомобилска компанија која работи речиси две децении, Tesla е препознатлива по тоа што нуди иновативни единици прилагодливи на новите технологии. Повторно, компанијата за електрични автомобили доби приоритет откако сопствениците на некои возила го покажаа својот профит во крипто-рударството.

Сираи Равал, сопственик на возило Tesla Model 3, го инсталираше својот компјутер Apple Mini v-M1 до процесор за крипто-рударство за да ги види нејзините перформанси. Целта на Равал беше да ископува етер токени каде што признава дека заработувал речиси 800 долари месечно, што е многу висок пасивен профит. Сепак, некои ги доведуваат во прашање тврдењата на Равал, сугерирајќи дека тоа е само рекламна кампања за автомобилската марка.

Но, Крис Алеси, возило од истиот модел како Равал, инсталираше процесор Bitmain S9 за да го ископува Биткоин директно од батеријата на возилото и имаше добри награди. Сепак, Алеси верува дека ова абење на возилото не вреди. Крипто-рударството троши многу енергија, а ако се користи во електрични возила, тоа може да го доведе нивниот автомобил во ризик.

Крипто-минирање преку возила на Tesla: дали функционира?

Иако некои експерти тврдат дека крипто-рударството на Тесла во возилата е лажно, постојат докази дека функционира. Сепак, тоа е досаден процес кој не се споредува со ископувањето криптоси на статична фарма. Но, за дополнителен профит да се плати за електричната енергија на единицата, можеби вреди.

Тесла во своите возила ја вградува програмата за извлекување на токенот Monero или XMR, чија вредност денес е 189.29 долари. Криптовалутата поскапува на над 3 проценти во малото ритирање што го доживеа пазарот.

Според автомобилската компанија, ова крипто рударство не влијае на перформансите на возилото. Сепак, ископувањето вишок крипто во возилото може да предизвика дефект на батеријата, што е жално бидејќи секоја единица чини околу 40 илјади долари.

Сопственикот на возилото мора да анализира дали профитот е толку висок за да ја изложи неговата единица на оваа постојана потрошувачка на енергија. Илон Маск, извршен директор на автомобилската компанија, не даде мислење.