You are currently viewing Хонг Конг: над 380 милиони долари испрани со помош на размена на крипто, 2 уапсени

Хонг Конг: над 380 милиони долари испрани со помош на размена на крипто, 2 уапсени

Кина и Хонг Конг можеби се блиску во однос на нивната географска оддалеченост. Но, начините на кои двете администрации го регулираат крипто се драстично различни. Неодамнешниот случај беше совршен пример со кој може да се илустрира ова.

На 28 декември, Владата на специјалниот административен регион на Хонг Конг објави дека две лица се уапсени за перење на околу 384 милиони долари. Братот и сестрата, двајцата на возраст од дваесет години, наводно користеле банкарски сметки и размена за да преместат разни средства, вклучително и крипто. Размената за која станува збор не беше именувана.

Во владиното соопштение за медиумите се наведува,

„Понатамошната истрага откри дека двете уапсени лица отвориле лични сметки во периодот од мај до ноември минатата година во различни банки во Хонг Конг (вклучувајќи виртуелни банки) и платформа за тргување со размена на криптовалути и се вклучиле во сомнително перење пари со работа со пари од непознати извори преку банкарски трансфери, готовински депозити и криптовалути“.

Додека Кина воведе строги забрани и се закани со понатамошни дејствија против прекршителите, Хонг Конг сè уште се чини дека ја подобрува својата крипто регулатива. Специјалниот административен регион, за разлика од неговиот сосед, активно не го ограничува крипто.

Сепак, регулативите се ветени и постои шанса дека ставот на Кина кон крипто може да влијае и на Хонг Конг. Од друга страна, Хонг Конг исто така бара опции за потенцијален CBDC. Монетарната управа на Хонг Конг (HKMA) објави техничка бела книга за истото.

Уште повеќе, властите се грижат и корисниците кои патуваат меѓу Кина и Хонг Конг да можат да го користат e-CNY. Сега останува да се види како надградбата на fintech ќе влијае на сопствената крипто-регулација на Хонг Конг.

Сè што е кажано и направено, погрешно е да се верува дека CBDC може да стави крај на перењето пари.

Околу почетокот на ноември, кинеските медиуми го објавија, наводно, првиот случај на перење пари со дигитален јуан. 11 лица беа уапсени од Одделот за јавна безбедност на Ксинми и Центарот за борба против измами на Бирото за јавна безбедност во Женжоу, за наводно учество во телекомуникациска измама во која се вклучени електронски паричници.