You are currently viewing Глобалниот интерес за пребарување за „NFT“ го надминува „крипто“ за прв пат досега

Глобалниот интерес за пребарување за „NFT“ го надминува „крипто“ за прв пат досега

За неделата што завршува на Божиќ, глобалните пребарувања за терминот „NFT“, кој се однесува на незаменливи токени, го надминаа „крипто“, според Google Trends. Наглото зголемување на сообраќајот за пребарување за NFT нуди јасен показател дека дигиталните колекционерски предмети влегле во мејнстрим свеста, со трансакциите на OpenSea, најпопуларната децентрализирана платформа за NFT аукции и падови, кои надминуваат 10 милијарди долари.

Огромното зголемување на побарувачката за NFT е евидентно во речиси сите аспекти на општеството. Прво, потрошувачките брендови како Најк и Адидас сами влегуваат во доменот на метаверзните NFT. Потоа, познатите личности како Снуп Дог, Грајмс, Стив Аоки, Мила Кунис и Меланија Трамп ги промовираат своите сопствени NFT колекции на јавноста. Трето, NFT игрите како што се Axie Infinity и Sorare им овозможуваат на играчите да научат за крипто и NFT, како и да заработат мала сума пари како странична гужва додека играат видео игри.

Згора на тоа, приходите од аукциите на NFT исто така може да одат во непрофитни или добротворни организации, како што е изградбата на училиште за деца во Уганда. Сопствениците на крипто не само што можат да добијат убави уметнички дела, туку и во Соединетите Држави, тие исто така можат да ги одбијат своите донации од нивниот обичен приход за да заштедат на даноците, што резултира со победа-победа за сите. И на крај, NFT им овозможуваат на уметниците ширум светот да ги емитуваат своите таленти без потреба од физички експонати. Еден таков пример е монголскиот NFT, кој ги носи приказните за номадските јавачи на коњи и историјата на степите во блокчејнот.