You are currently viewing Германските штедилници размислуваат да понудат крипто услуги на клиентите –

Германските штедилници размислуваат да понудат крипто услуги на клиентите –

Здружението на штедилници во Германија бара да им понуди крипто услуги на клиентите во пилот-тест кој би вклучил развој на крипто-паричник. Здружението, кое има повеќе од 50 милиони клиенти, ќе дејствува во услови на бран интерес за криптовалути, наводно предизвикан од загриженоста за инфлацијата и негативните каматни стапки. Сепак, планот се уште се проучува и не е донесена официјална одлука.

Германските штедилници може да влезат во крипто

Најголемото здружение на банки во Германија размислува да понуди услуги поврзани со криптовалути за нивните повеќе од 50 милиони клиенти, се вели во извештајот на германското списание „Капитал“. Ова може да биде начин банките да профитираат од тековниот зголемен интерес за крипто во Германија, каде негативните каматни стапки и стравовите од инфлација ги натераа граѓаните да бараат алтернативни инвестициски патишта.

Познато е дека оваа група банки е меѓу најконзервативните во земјата, а нивните клиенти сè уште имаат готовина и не го ризикуваат својот капитал на други инвестиции.

Претставник на германската асоцијација на штедилници изјави:

Интересот за крипто средствата е огромен.

Предложениот пилот сè уште се разгледува, а комисијата мора да гласа за негово одобрување. Доколку биде одобрено, следната година може да биде понуден работен паричник за криптовалути.

Предности во однос на другите платформи

Банките можат да презентираат одредени предности во однос на формалната размена бидејќи тие обично веќе ги исполнуваат барањата за длабинска анализа, имајќи структура дизајнирана околу таквата усогласеност. Ова би можело да го олесни тргувачкото искуство за корисниците, кои би можеле да купуваат криптовалути директно со нивните сметки за проверка, и без да поминат низ процедурите KYC (Знајте го вашиот клиент), имајќи предвид дека банките веќе ги имаат овие информации.

Со оглед на структурата на Здружението на Германските штедилници, изборот за понуда на овие крипто услуги е индивидуален за секоја банка, што значи дека секоја од 370-те банки сама ќе одлучува за ова прашање. Но, Stern.de наведува дека многу банки веќе пројавиле интерес за оваа програма.

Доколку биде одобрена, програмата би можела да го промени начинот на кој високите инвеститори ги гледаат криптовалутите како што се биткоин и етериум, кои сè уште се сметаат за нови и ризични средства од поголемиот дел од главните и наследените финансии. Шпанските банки, исто така, изразија интерес да им понудат криптовалути на своите клиенти во последно време.