You are currently viewing Robinhood соработува со Chainalysis за да го лансира својот криптопаричник

Robinhood соработува со Chainalysis за да го лансира својот криптопаричник

  • Robinhood ќе соработува со Chainalysis за лансирање на крипто-паричник
  • Chainalysis ќе обезбеди софтвери за проверка на перење пари
  • Робинхуд доживеа огромен хакирање минатиот месец

Во текот на последните неколку месеци, брокерската платформа Robinhood ја тапани идејата за создавање паричник што корисниците ќе можат да ги складираат своите средства на нејзината платформа. Иако идејата сè уште е во фаза на работа, платформата прави огромни чекори кон постигнување на зацртаната цел. Во неодамнешниот потег да се направи новчаникот да се лансира без нишање и да се бори против злосторствата, тој побара помош од веб-страницата за анализа, Chainalysis.

Chainalysis ќе обезбеди софтвери против перење пари

Од неколку извештаи, Robinhood е подготвен да соработува со Chainalysis додека ги интензивира потезите за деби на својот крипто-паричник. Партнерството на компанијата со Chainalysis ќе им овозможи да го користат софтверот Know Your Transaction на апликацијата за паричник. Фирмата дури отиде подалеку за да забележи дека во својата обид да обезбеди усогласеност од страна на корисниците, ќе пушти друг софтвер од Chainalysis познат како Reactor.

Имено, овие софтвери најпрво би се лансирале и би биле тестирани во брокерскиот сектор на Robinhood пред да бидат официјално додадени во паричниците што ќе бидат објавени многу наскоро. Софтверот KYT беше развиен за проверка на активности за перење пари преку различни трансакции извршени на платформите. Софтверот Reactor ќе му овозможи на Robinhood да пристапи до различни длабинско знаење за проблем веднаш откако софтверот KYT ќе го означи како сомнителен.

Робинхуд доживеа огромен хакирање минатиот месец

Робинхуд, исто така, спомена дека во моментов се водат разговори за финализирање на сертификацијата на тимовите од Chainalysis. Зборувајќи за соработката, шефот за партнерства на платформата, Бен Ајнштајн, спомена дека тие сè уште се придржуваат до нивното прво мото за безбедност. Ова е причина повеќе зошто им требаше партнерството со Chainalysis, чија цел е слична на онаа на Robinhood.

Овој неодамнешен потег доаѓа од лош настан што ја стави компанијата во тешка ситуација. Во почетокот на минатиот месец, платформата претрпе огромно пробивање бидејќи хакерите добија пристап до повеќе од 7 милиони приватни информации на нејзините корисници. Освен тоа, Robinhood, исто така, има слаби перформанси на пазарот, а нејзините акции паднаа за огромни 43% од јули.

Акцијата беше продадена за 43 долари кога беше на берза пред да достигне највисоко ниво од 70 долари. Во моментов, цената на акцијата се продава околу 20 долари. Сепак, најголемата пречка за напредокот на компанијата беше проблемот со GameStop што се случи претходно оваа година.