You are currently viewing Crypto Exchange AscendEX хакирана за 78 милиони долари во најновата измама

Crypto Exchange AscendEX хакирана за 78 милиони долари во најновата измама

Crypto Exchange AscendEX – порано познат како BitMax – е хакиран за околу 77,7 милиони долари. Тоа е според размената, која го призна хакирањето, и безбедносните истражувачи PeckShield кои ги процениле неговите загуби.

„ Откривме голем број токени ERC-20, BSC и Polygon пренесени од нашиот топол паричник. Студениот паричник НЕ е засегнат. Истрагата е во тек. Доколку средствата на кој било корисник се засегнати од инцидентот, тие ќе бидат целосно покриени од AscendEX. Твитер размената.

Според PeckShield, средствата беа преземени преку три блокчејн. Размената изгуби 60 милиони долари на Ethereum, 9,2 милиони долари на Binance Smart Chain и 8,5 милиони долари на Polygon (поранешен Matic).

Земените токени вклучуваа големи парчиња стабилни монети – и врзување (USDT) и монета од американски долари (USDC) – заедно со поголеми суми на помалку познати токени како taraxa (TARA) и помали суми на попознати токени како shiba inu (SHIB) , aave (AAVE) и соединение (COMP).

Размената ги замрзна депозитите и повлекувањата и работи на нивно повторно отворање, според Џеј Куберт, директор за продажба и развој на бизнисот во AscendEX.

Ова доаѓа само една недела откако беше хакирана крипто берзата BitMart за 200 милиони долари. Изгуби средства на Ethereum и Binance Smart Chain, кои беа испратени до услугата за мешање Ethereum Tornado Cash.