You are currently viewing Метаверс е огромна можност за крипто-индустријата

Метаверс е огромна можност за крипто-индустријата

Хаим Израел – стратег во Банката на Америка – верува дека метаверзумот ќе создаде огромни можности за блокчејн технологијата. Исто така, ќе предизвика дигиталните средства да почнат да се користат нашироко за финансиски трансакции.

Како и да е, приватните токени се премногу испарливи, а стабилните пари како Tether (USDT) и USD Coin (USDC) имаат поголема веројатност да преовладуваат, смета тој.

Метаверс е иднината

Во едно неодамнешно интервју, управниот директор и глобален стратег на Банката на Америка – Хаим Израел – го опиша метаверзумот како алатка што ќе ја придвижи индустријата за криптовалути кон масовно усвојување доколку се исполнети одредени услови:

„Дефинитивно верувам дека ова е огромна, огромна можност. Ви требаат вистинските платформи… тоа дефинитивно ќе биде голема можност за целиот овој екосистем“.

Израел, исто така, предвиде дека метаверзумот е местото каде што „ќе почнеме да користиме криптовалути како валути“. Сепак, постоечките дигитални средства како биткоин, етер и останатите се премногу нестабилни за да се вклопат во оваа улога. Како такви, стабилните пари веројатно ќе преовладуваат бидејќи се поврзани со фиат валути или благородни метали, кои имаат тенденција да флуктуираат многу помалку.

Последователно, Израел верува дека ако криптовалутите станат широко користени во метаверзумот, големите технолошки компании ќе влезат во пејзажот.

Метаверс Спејс наскоро може да достигне пазарна вредност од 1 долари

Според извештајот на водечкиот менаџер за дигитални средства – Grayscale, светот на метаверзната индустрија наскоро би можел да вреди над 1 трилион долари.

Инвестицискиот гигант истакна дека можноста за просторот се протега многу подалеку од игрите и допира до сектори како што се рекламирањето, дигиталните настани, социјалната трговија, хардверот и монетизацијата на развивачите/креаторите.

Претпоставувајќи дека најновите податоци се точни, вкупната пазарна капитализација на Web 3.0 метаверзните крипто мрежи веќе е близу 30 милијарди долари. Сепак, индустријата може да се појави како нарушувач на Web 3.0, слично како што Facebook го промени Web 2.0.

Анализата, исто така, покажа дека бројот на паричници на метаверс е помножен за десет пати во однос на почетокот на минатата година. Во последниот квартал од 2021 година, бројката изнесуваше околу 50,000.