You are currently viewing Вчера го допре дното, а денес се зголеми вредноста на лирата во однос на доларот

Вчера го допре дното, а денес се зголеми вредноста на лирата во однос на доларот

Турската централна банка интервенираше, по што лирата закрепна. 

Лирата драстично падна во ноември, по одлуката на централната банка за дополнително ублажување на монетарната политика и покрај зголемената инфлација.  

Лирата, која претходно се намали за цели 3,3 отсто, на 13,87 лири во однос на доларот, закрепна на 12,76 лири за долар.  Лирата вчера изгуби од вредноста и се тргуваа 14 лири за долар. Оваа година, но и претходните, варираше вредноста на лирата. 

Турската економија во третиот квартал порасна за 7,4 отсто во однос на истиот период минатата година, поддржана од силната побарувачка на потрошувачите, производството и извозот, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.