You are currently viewing Преглед на крипто-пазарот: причини за падот на БТК, врвни месечни добитници

Преглед на крипто-пазарот: причини за падот на БТК, врвни месечни добитници

Цената на биткоинот се движеше околу 57,000 долари во четвртокот, што е најниско ниво од средината на октомври, откако еден ден претходно накратко падна под 56,000 долари.

Досега овој месец, вредноста на БТК се намали за 6%, оставајќи ги инвеститорите несигурни колку длабоко може да оди падот. Мојата гледна точка како шеф за односи со јавноста на голема крипто берза ми овозможува да го видам пазарот одвнатре и она што се случува денес е многу слично на она што се случуваше во минатото. Според мое мислење, ова е само повлекување бидејќи Биткоин ја собира моќта пред да го направи својот следен скок до нови врвови. 

Сепак, цената на Биткоин драстично падна во последните неколку недели од врвот од речиси 69 илјади долари што го достигна претходно овој месец, поставувајќи го прашањето зошто претходната корекција траеше помалку време и не беше толку тешка.

Падот на цените на крипто може да се припише на повеќе фактори. Меѓу нив е и Комисијата за хартии од вредност (КХВ) која го отфрли ETF-от за биткоин, што веројатно би видело одлеани милијарди долари на пазарот на криптовалути.

Понатаму, Кина ја затегнува контролата врз ископувањето биткоин, велејќи дека ќе ги разгледа „казните цени на електричната енергија“ за некои крипто рудници како дел од нејзината следна фаза на мерки.

Во поврзаните вести, американскиот претседател Џо Бајден минатата недела потпиша сметка за инфраструктура од 1.2 трилиони долари, која вклучува одредби што би можеле да имаат даночни импликации за крипто-инвеститорите.

Дополнително, верувам дека зголемениот притисок за продажба и преземањето профит се другите фактори кои придонесуваат. Го доживуваме природниот циклус на крипто. Секогаш кога средствата достигнуваат рекордни височини, луѓето ги продаваат своите средства. Сепак, големата продажба може да резултира со пад на вредноста. 

Криптовалутите се погодени и од зајакнувањето на доларот, што е секогаш негативен фактор. 

Нед Сегал, финансискиот директор на Твитер, исто така даде негативни забелешки за криптовалутите, кои можеби влијаеле на пазарот. Според него, инвестирањето готовина во крипто средства во овој момент не е мудро.

Затоа, не е изненадување што индексот Crypto Fear & Greed покажува дека расположението на пазарот, кое беше неутрално минатата недела, сега е на територијата на „страв“ со читање од 32/100 од моментот на пишување. 

Сепак, нема причина да бидеме изненадени од нестабилноста на Биткоин, имајќи на ум дека тој покажа постојан пораст на вредноста со текот на времето. 

Се чини дека Биткоинот е на пат да се врати на нови рекорди на цени. Сепак, иако гледаме некои знаци на закрепнување, премногу е рано да се зборува за целосно развиен нахакан тренд. 

Просечниот индекс на насочување (ADX) кој ја мери силата на трендот моментално изнесува 13.26, што укажува на слаб тренд. Мислам дека биковите се премногу уморни и им треба малку време да се опорават и консолидираат. 

Следното ниво на отпор, според мое мислење, е 60 илјади долари. Откако цената на БТК ќе ја пробие, можеме да очекуваме забрзан раст и нови височини.