You are currently viewing Шведска вели дека Европа треба да го забрани рударството на крипто поради еколошки грижи

Шведска вели дека Европа треба да го забрани рударството на крипто поради еколошки грижи

Ископувањето крипто е голема причина за загриженост, особено поради големите количини на електрична енергија што овој процес ги троши. Додека поддржувачите на Биткоин наведуваат дека процесот на рударство на крајот ќе оди зелено, Шведска излезе со предлог со кој ја повикува ЕУ да го забрани рударството на Биткоин.

Огромниот јаглероден отпечаток предизвикан од рударството Биткоин го привлече вниманието на владата на Шведска, која издаде предлог што покажува дека ископувањето биткоин не придонесува за зелена енергија.

Рударството на биткоин е лошо за климата

Неодамнешното издание на Еуроњуз изјави дека директорите на шведската управа за финансиска супервизија и Шведската агенција за заштита на животната средина ја искажале својата загриженост во врска со исполнувањето на обврските за климатските промени во регионот. Директорите ја искажаа својата загриженост за прашањето за рударството на Биткоин, повторувајќи ги сличните грижи што циркулираа во минатото.

Директорите исто така изјавија дека ископувањето криптовалути во Шведска значително се зголемило помеѓу април и август. Ова е слично на она што исто така се случуваше во однос на производите потребни за да се овозможи рударство.

На пример, побарувачката за графички картички на пазарот е зголемена. Побарувачката е висока во Европа, бидејќи овие картички сега имаат повеќе од двојно повеќе од малопродажните цени, што може да се припише на потребата овие фирми да ископуваат крипто.

Биткоинот може да го поттикне секторот за обновливи извори на енергија

Шведската влада понатаму изјави дека рударството Биткоин е лошо за животната средина и климата; Згора на тоа, тоа беше лошо и за глобалните напори во однос на обновливите извори на енергија.

Сепак, многу луѓе веруваат дека Биткоинот може да биде добар за секторот за обновливи извори на енергија. Претходно оваа година, Кети Вуд, главен извршен директор на Арк Инвест, се здружи со Square, фирма за услуги за плаќања, за да објави бела книга што покажува како Биткоинот може да го поттикне секторот за обновлива енергија.

Чувството дека Биткоинот може да му помогне на секторот за обновливи извори на енергија го поддржаа и Џек Дорси, извршен директор на Твитер и Илон Маск, кои и двајцата ги поддржаа овие тврдења.

Сепак, претходно оваа година, Маск изјави дека Тесла повеќе нема да прифаќа плаќања со Биткоин поради еколошки грижи. Тој, исто така, одржа состанок со рударите на Биткоин во Северна Америка за да разговара за префрлување на еколошка рамка.