You are currently viewing Индија ќе ги забрани сите приватни криптовалути: Како тоа ќе влијае на глобалната крипто индустрија?

Индија ќе ги забрани сите приватни криптовалути: Како тоа ќе влијае на глобалната крипто индустрија?

  • Индиската влада ќе воведе нов предлог-закон за регулација на крипто на претстојната седница на парламентот.
  • Предлог-законот има за цел да ги забрани сите приватни криптовалути во земјата. 
  • Резервната банка на Индија ќе развие своја дигитална валута според законот. 
  • Може да има големи распродажби на крипто во регионот доколку законот биде усвоен. 

Индиската влада треба да воведе предлог-закон за регулирање на криптовалутите на зимската седница на парламентот, која ќе започне на 29 ноември. Според официјалниот владин документ, законот ќе бара забрана за користење и инвестирање на сите приватни криптовалути, исклучувајќи „неколку исклучоци“. 

Според агендата на нацрт-законот, владата ќе настојува само да ја промовира официјалната дигитална валута што ќе ја издава Резервната банка на Индија. Документот не дава дополнителна јасност на сметката. 

Сепак, јасно е дека ако овој предлог-закон биде усвоен, сите приватни криптовалути како Биткоин, Етереум, Кардано и други ќе бидат забранети во земјата. Владата ќе се обиде да развие и промовира сопствена криптовалута преку Резервната банка на Индија. 

Во однос на „неколку исклучоци“, агендата вели дека предлог-законот ќе овозможи промоција на одредени технологии за криптовалути. Иако не е дадено дополнително појаснување, ова може да укажува на употреба на големи блокчејн технологии и карактеристики како што се паметни договори. 

Како новиот предлог-закон ќе влијае на пазарот на крипто? 

Доколку новиот предлог-закон биде усвоен на претстојната седница на парламентот, тоа ќе го обесхрабри користењето и маркетингот на криптовалутите во земјата. Тоа исто така ќе значи дека локалните и меѓународните трговци на мало во земјата нема да можат да користат или инвестираат во какви било крипто средства. 

Индија е најголемата економска сила во Јужна Азија. Неговата силна регулаторна позиција против крипто може да ги наведе другите земји во регионот да го следат истиот пат. На почетокот на овој месец, видовме дека новите крипто-регулативи на претседателот Бајден во САД предизвикаа значителен пад на пазарот. Како што пазарот почнува повторно да се искачува, потенцијалната забрана за крипто на Индија може да предизвика масивни распродажби на пазарот, предизвикувајќи големите цени на крипто значително да паднат. 

Глобалниот крипто-пазар се соочува со напнат крај на годината, бидејќи регулаторните одлуки ширум светот можат да го одлучат правецот на главните монети кои се движат кон 2022 година. 

Индија продолжува да се спротивставува на усвојувањето на крипто 

Индискиот премиер Нарендра Моди е постојан скептичен кон криптовалутите. Претходно овој месец, премиерот ги повика другите нации да воведат крипто регулативи. Премиерот Моди, исто така, сподели загриженост дека зголеменото усвојување на крипто може да дозволи дигиталните валути да завршат во погрешни раце и да ја расипат младите. 

Претходно оваа година, индиската влада, исто така, се обиде да криминализира каква било форма на поседување крипто, трговија или рударство. Сепак, планот не заврши во парламентот на расправа. Извештаите сугерираат дека премиерот Моди неодамна претседаваше со состанок на владата за да ја сподели загриженоста за нерегулираните крипто-пазари. Неговата влада верува дека широката употреба на крипто во Индија може да доведе до зголемено перење пари и финансирање терор.