You are currently viewing Операциите за ископување крипто не ја загрозуваат електричната мрежа

Операциите за ископување крипто не ја загрозуваат електричната мрежа

  • Операцијата за ископување крипто не е закана за електричната мрежа
  • Шведската управа за финансиски надзор и Шведската агенција за заштита на животната средина повикуваат да се забранат операциите за ископување крипто
  • Менаџер на фондот поврзан со крипто реагираше, истакнувајќи дека таквите тврдења од шведските агенции се целосно дезинформирани
  • Крипто-рударите зафаќаат потрошена енергија и нудат основна оптоварување за испарливи ресурси како ветер или хидроенергија

Крипто рударството им овозможува на неколку нации да остваруваат пасивен приход. Неколку фирми во рударската индустрија за дигитални средства заработуваат милијарди долари преку овие операции. Сепак, поради големата потрошувачка на енергија и климатските влијанија, многу проблеми. По сценариото, неколку нации преземаат строги мерки. Навистина, Кина исто така им забрани на таквите фирми да продолжат со своите операции во регионот. Истовремено, шведско финансиско набљудување повикува на забрана на рударството на крипто Доказ за работа во цела Европската унија. Чуварот верува дека рударите на криптовалути ја загрозуваат електричната мрежа. Сепак, чуварот доби бурни реакции, истакнувајќи ја заканата како дезинформација.

Операциите за ископување крипто се комплементарни

Според шведскиот финансиски надзорен орган и Шведската агенција за заштита на животната средина, Европската унија треба да воведе широка забрана за операциите за ископување крипто врз основа на PoW. Агенцијата смета дека ваквите операции ја загрозуваат нивната електрична мрежа. Сепак, Меланион Капитал, алтернативна инвестициска фирма со седиште во Париз која нуди Биткоин ЕТФ се обрати до шведскиот финансиски надзорник. Менаџерот на фондот поврзан со крипто реагираше, истакнувајќи дека таквите тврдења од шведските агенции се целосно дезинформирани. 

– Оглас –

Покрај тоа, Меланион потсети дека моделот на бизнис на рударите за криптовалути е склон кон колапс кога побарувачката за електрична енергија расте. Навистина, таквото зголемување на побарувачката би ги зголемило трошоците за енергија. 

Зошто шведските агенции бараат забрана?

Повикот на шведските агенции да ги забранат операциите за ископување крипто укажува на властите кои избрале да ги поздрават рударите наместо да ги забрануваат како Тексас. Агенциите исто така додадоа дека рударите за криптовалути се комплементарни за производство на енергија од обновливи извори на енергија. Навистина, таквите операции зафаќаат потрошена енергија и нудат основна оптоварување за испарливи ресурси како што се ветерот или хидроенергијата.

Секторот за рударство крипто нема лоби за да ги брани своите интереси и да преговара со владите. Тоа се должи на децентрализираната природа на криптовалутите како Биткоин. Меланион, исто така, потсети дека отсуството на таква политичка противтежа за рударите на криптовалути не треба да се земе како можност за спроведување мерки што ја прават нелегална индустрија поради недостаток на одбранбена моќ.

На екосистемот на блокчејн му требаат експерти со нов начин на размислување

Отпечатокот на животната средина на операцијата за ископување крипто е главен разговор на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени. Експертите мислат дека е значајно да има луѓе во блокчејн индустријата кои се подготвени да размислуваат со нов начин на размислување и да бараат решенија за нивните грижи.

Имено, истражувањето што набљудуваше една третина од глобалната мрежа на БТК истакна дека Советот за рударство Биткоин проценува дека одржливиот микс на електрична енергија на глобалната рударска индустрија се зголеми за повеќе од 56% во Q2 2021 година. 

Сепак, рударите на криптовалути бараат и други енергетски ресурси и нуклеарната енергија не е надвор од масата. Навистина, нуклеарната енергија може да внесе огромно количество чиста енергија без јаглерод во основниот товар.