You are currently viewing Ел Салвадор ќе изгради град Биткоин во 2022 година

Ел Салвадор ќе изгради град Биткоин во 2022 година

  • л Салвадор ќе изгради Биткоин Сити во 2022 година.
  • За финансирање на градот ќе се користат обврзници во долари.
  • Претседателот Најиб Букеле сака инвеститори од странство.

Биткоинот без сомнение го зацврсти своето место на врвот на изборот во однос на средствата што трговците можат да ги инвестираат на пазарот на крипто. Заедно со фактот дека средството е секогаш наградувачко, тоа е најуспешното средство на пазарот на крипто. Со ова, некои земји ја утврдија својата намера да го усвојат дигиталното средство како домашна валута или да инвестираат во него. Една таква земја е Ел Салвадор, кој објави дека Биткоин стана легално средство за плаќање. Во последните вести, претседателот на земјата, Најиб Букеле, најави дека Ел Салвадор ќе изгради град Биткоин.

Ел Салвадор ќе го финансира развојот со доларски обврзници

Претседателот Најиб Букеле ја соопшти оваа намера на Самитот Биткоин што се одржа вчера, давајќи увид во планот за постигнување на сонот. Според Букеле, има намери да се лоцира градот Биткоин помеѓу Ла Унија и Кончагуа. За да го финансира развојот на градот Биткоин, Ел Салвадор ќе користи обврзници од милијарди долари, кои ќе бидат поддржани од Биткоин. Имено, изградбата на градот треба да започне во 2022 година. Букеле беше присутен на самитот додека го одржа завршниот говор на конференцијата што траеше седум дена.

Една забележлива карактеристика за неговиот изглед беше висококвалитетниот забавен влез и буџетското производство. Во својата изјава, претседателот спомена дека градот Биткоин ќе се напојува од вулкани во блиските области на локацијата. Тој, исто така, утврди дека активностите во градот Биткоин ќе бидат ослободени од данок, освен плаќањето на данокот на додадена вредност (ДДВ).

Букеле сака инвеститори од странство

Букеле ги повика сите да инвестираат во градот Биткоин и да остваруваат огромни профити кога градот ќе заживее. Тој, исто така, повтори дека струјата нема да биде проблем бидејќи централата ќе работи на геотермална енергија, која ќе се добива од вулканите. Букеле зборуваше и за тоа како ќе се искористат собраните пари. Во својата изјава, тој рече дека издадените обврзници ќе бидат вратени со половина од остварениот приход, додека другата половина ќе оди за услуги низ целата земја што треба да се направи.

Ставајќи го во перспектива, Букеле рече дека на градот нема да му требаат ништо помалку од 300,000 биткоини за да се заврши. Иако деталите зад градот Биткоин сè уште се скици, Букеле рече дека се надева дека градот ќе добие средства од инвеститори во странство. Тој рече дека градот ќе биде опремен со својот аеродром заедно со другите потребни удобности за да продолжи да работи.

Ел Салвадор го објави Биткоинот како законско средство за плаќање низ целата земја, што предизвика критики од сите партии низ целата земја. Виталик Бутерин рече дека усвојувањето на Биткоин како законско средство за плаќање не ги следи начелата на Биткоин. Сепак, другите Bitcoin maxis се полни со пофалби за претседателот што направи таков храбар потег бидејќи крипто продолжува да добива на мејнстрим усвојување. Иако критиките продолжуваат да се слеваат, Букеле не е спречен во неговата желба да го усвои првото средство. Ел Салвадор сега има нова услуга која им овозможува да се плаќа во Bitcoin директно од нивната банкарска сметка за време на повлекувањата. Услугата беше овозможена од Strike, давател на услуги за паричник Bitcoin.