You are currently viewing Најголемата австралиска банка гледа „поголеми ризици во неучеството“ во крипто

Најголемата австралиска банка гледа „поголеми ризици во неучеството“ во крипто

Извршниот директор на Commonwealth Bank of Australia (CBA), најголемата банка во земјата, гледа големи ризици во неучеството во криптовалутите. „Гледаме ризици во учеството, но гледаме поголеми ризици во неучеството“, објасни тој.

Крипто ФОМО, банките треба да се вклучат, вели извршниот директор на Комонвелт банка

Извршниот директор на Commonwealth Bank of Australia, Мет Комин, зборуваше за стравот од пропуштање (FOMO) кога станува збор за биткоинот и криптовалутите во интервју за телевизијата Блумберг во Сиднеј во четвртокот. Комонвелт банка, или Commbank, е австралиска мултинационална банка со бизниси низ Нов Зеланд, Азија, САД и ОК

Комин објасни дека иако криптовалутите се „многу нестабилни и шпекулативни“, банките треба да се вклучат во крипто и блокчејн технологијата, наведувајќи ја незаситната побарувачка од клиентите да тргуваат со крипто. Тој рече:

Гледаме ризици во учеството, но гледаме поголеми ризици во неучеството.

И покрај тоа што нагласува: „Важно е да се каже дека немаме став за самата класа на средства“, истакна тој, „ние го гледаме како многу нестабилно и шпекулативно средство“.

Понатаму, банката верува дека криптото е тука да остане. Извршниот директор на Commbank изјави:

Исто така, не мислиме дека секторот и технологијата ќе исчезнат наскоро. Затоа, сакаме да го разбереме, сакаме да обезбедиме конкурентна понуда на клиентите со правилни обелоденувања околу ризиците.

Шефот на банката на Комонвелтот коментираше и за дигиталните валути на централната банка (CBDCs). „Многу централни банки ја разгледуваат применливоста на дигиталната валута на централната банка, како тоа би изгледало, какви би биле придобивките од тоа“, рече тој. „Тоа е нешто во кое би сакале да учествуваме. Мислиме дека е важно Австралија да гради способност и да пилотира различни верзии на иднината. Се надеваме дека можеме да одиграме улога во тоа“.

На почетокот на овој месец, банката објави дека на некои клиенти ќе им обезбеди можност да купуваат, продаваат и чуваат крипто средства директно преку нејзината апликација во партнерство со крипто размената Gemini „CBA ќе им обезбеди на клиентите пристап до до десет избрани крипто средства вклучувајќи биткоин, етериум, биткоин кеш и лајткоин“, соопшти банката, додавајќи дека „Пилотот ќе започне во наредните недели и CBA има намера постепено да пласира повеќе функции на повеќе клиенти во 2022 година“.