You are currently viewing Сè што треба да знаете за  Shiba Inu Coin
Happy shiba inu dog on yellow. Red-haired Japanese dog smile portrait

Сè што треба да знаете за Shiba Inu Coin

Еден од најистакнатите трендови во криптовалутите е мем-монетата, или монети изградени од интернет меми, трендови или идеи кои привлекуваат мала група инвеститори. Подемот на таквите алткоини како што е Dogecoin доведе до создавање на други меми монети бидејќи инвеститорите најдоа забава – и повремено богатство – се занимаваат со овие алтернативни инвестиции. 

Но, кога Dogecoin собра над 7,000% практично преку ноќ, инвеститорите ги свртеа своите долари кон други валути со пониска цена, надевајќи се дека ќе го збогатат на следниот успех. Нивната следна цел? Монета Шиба Ину, монетата „дизајнирана да го убие Догекоинот“. 

Што е монета Шиба Ину?

Шиба Ину е алткоин (криптовалута различна од Биткоин) изградена на блокчејнот Ethereum, на кој како маскота е јапонското ловечко куче Шиба Ину. Shiba Inu се смета за алтернатива на Dogecoin од неговите поддржувачи, познати како SHIBArmy. 

Оваа монета за меми беше лансирана во август 2020 година од мистериозниот Риоши како внатрешна шега. Според белата хартија од 28 страници, или „хартија на вткајување“, Шиба Ину е експеримент за „децентрализирано спонтано градење заедница“. Дизајниран е да одговори на едно прашање: „Што би се случило кога проектот за криптовалути би бил 100% управуван од неговата заедница?

Од своето основање, базата на Шиба Ину се зголеми на над 500,000 членови кои полагаат право на нејзините основачки принципи:

  • Проектот почна од нула, со нула
  • Намерата на Шиба Ину е да создаде нешто од ништо
  • Шиба Ину не е основана од постоечка заедница или претходно составен тим
  • Корисниците мора да ја споделат наведената љубов кон кучињата Шиба Ину

Како работи Shiba Inu?

Како токен базиран на Ethereum, Shiba Inu е лансиран и компатибилен со огромниот екосистем на Ethereum. Според трудот, Риоши одлучил да ја лансира својата монета за меми на Ethereum поради тоа што платформата е „безбедна и добро воспоставена“, што му овозможува на проектот да остане децентрализиран и достапен за огромна корисничка база. 

Можете да го поделите екосистемот Shiba Inu на три токени:

  • Шиба Ину е истоимената валута на проектот, која може да се пофали со вкупно 1 квадрилион монети. Риоши тврди дека го напуштил целиот свој удел во монетата, затворајќи половина во базен за ликвидност и префрлувајќи го остатокот на коосновачот на Ethereum, Виталик Бутерин. Но, наместо да ги чува своите монети, Бутерин ги запали повеќето од нив и донираше преку 1 милијарда долари во добротворни цели. 
  • Поводник е вториот знак на Шиба Ину. Може да се пофали со само 107,646 монети во оптек. 
  • Коска е токен за управување на Шиба Ину што и овозможува на SHIBArmy да гласа за претстојните предлози. Bone има втора најмногу монети во системот со 250 милиони токени. 

Монетите Shiba Inu најдобро се купуваат и продаваат на децентрализираната размена на Shiba Inu, ShibaSwap. Екосистемот може да се пофали и со Shiba Inu Incubator, кој има за цел да открие нови уметнички форми надвор од мејнстримот, и Shiboshi, мрежа генерирана од Shiba Inu од 10,000 уникатни NFT достапни на блокчејнот Ethereum. 

Релито

Во октомври 2021 година, цената на монетата Shiba Inu порасна за повеќе од десет пати, лансирајќи ја до огромна пазарна капитализација од 35 милијарди долари и пребивајќи ја на 10th место меѓу сите криптовалути по пазарна капа. 

Напливот на монетата се случи поради неколку причини, при што некои тврдат дека поттикот започнал кога основачот на Tesla, Илон Маск, објавил на Твитер слика од своето (додуша преслатко) кученце Шиба Ину. 

Монетата, исто така, имаше корист од нејзината неодамнешна котизација на берзата за криптовалути Coinbase, која ја преплави SHIBArmy со нови регрути. 

Дури и сега, монетата продолжува да се движи поради шпекулациите за можноста (иако неверојатно) дека Robinhood може да ја наведе Shiba Inu на својата платформа. 

Ризици од монетата Shiba Inu

Како целина, криптовалутата е главно шпекулативна инвестиција која носи голем ризик. Поради нивната извонредна нестабилност и недостаток на регулатива, дури и валутите дизајнирани да претставуваат вистинска валута имаат голем ризик. 

Но, Shiba Inu не е вистински пари, па дури и „вистинска“ криптовалута како Bitcoin или Ethereum. Наместо тоа, тоа е мем-монета изградена од мем-монета; шега заснована на друга шега. Неговиот успех, како и многу други алткоини, се заснова на големината и растот на неговата заедница, а не на неговата корисност. 

Земете го Биткоин, на пример. Иако станува збор за шпекулативна инвестиција што направи некои инвеститори да се збогатат (и многу други ги изгубија своите кошули), таа првично беше создадена како финансиски систем peer-to-peer за да го замени традиционалното банкарство. Нејзиниот потпорен блокчејн носи одделни комунални услуги на масата во форма на паметни договори, широка видливост и целосна автономија. 

Но, многу алткоини, вклучително и Шиба Ину, немаат такви комунални услуги. 

Наместо тоа, Shiba Inu беше пуштен директно во оптек на претходно воспоставен блокчејн по мала цена и малку напор. Згора на тоа, неговата вредност е целосно заснована на шпекулативното лудило и возбуда поттикнато од социјалните мрежи поради твитовите на една славна личност. Дури и по масовниот митинг, монетите Shiba Inu чинат дел од цент по парче. На својот врв на 31 октомври, можете да купите неверојатни 1.5 милиони SHIB токени со само 100 долари. 

Дали инвеститорите треба да купуваат во Шиба Ину?

Регрутите на SHIBArmy тврдат дека екосистемот на Шиба Ину нуди корисност надвор од неговата заедница поради неговите паметни договори, NFT и можностите за ископување ликвидност. Покрај тоа, како петти најнаречен договор на мрежата, неговата популарност продолжува да расте. И, благодарение на неговата поддршка за Ethereum, тој е компатибилен со робусна мрежа на децентрализирани финансиски услуги (DeFi), што ќе му овозможи лесно да се вгради во кој било број на каматни производи. 

Но, надвор од овие намени, Shiba Inu останува во голема мера она што е создадено да биде: мем-монета без вродена инвестициска вредност или вредност, неспособна да купи добра од реалниот свет надвор од нејзината непосредна корисничка база. И бидејќи просечниот инвеститор ја држи Shiba Inu само 11 дена, доказите сугерираат дека дури и крипто ентузијастите го сметаат за лотарија за богатство, а не за значајно богатство.