You are currently viewing Етереум втората криптовалута по големина – го надминува биткоинот

Етереум втората криптовалута по големина – го надминува биткоинот

Етереум, втората во светот по големина криптовалута го надминува биткоинот.   Криптовалутата е зголемена за повеќе од 10% оваа недела. Етер токенот кој ја поткрепува блокчејн мрежата на Еthereum, пред еден ден се искачи до 4.670,81 долари. Криптовалутата ги продолжи своите добивки, прекршувајќи го нивото од 4.600 долари од претходниот ден, откако Банката на федерални резерви на САД објави намалување на купувањето на своите средства, но остана на своето верување дека високата инфлација ќе се покаже „преодна“ и веројатно нема да бара брз пораст на каматните стапки. Во деновите откако биткоинот, најголемата криптовалута во светот, го достигна својот рекорд од 67.016,5 долари на 20-ти октомври, сега Етерот ја покажува својата моќ. „Корелацијата на крипто наспроти акциите и чувствотоза ризик е висока“, рече Дени Чонг, главен извршен директор на децентрализираната платформа за следење средства Tranchess, кој очекува дополнителни придобивки во текот на кварталот. „Сите очекуваат трка со бикови со отсуство на негативни вести“, рече Чонг. „За да се одлучи за длабочината на потегот, треба да се праша што може да го урне“, потврдува тој. Биткоинот (BTC) се тргуваше околу 63.262 долари и порасна за околу 117% оваа година, додека етерот е шесткратно зголемен. „Од промената на пазарот на крајот на септември, силата на етерот се движи во чекор со БТК и другите главни компании“, рече Рајан Рабаља, управен директор и глобален шеф за тргување на платформата за дигитални средства OSL. “Ethereum беше јасен победник на Layer-1s за она што ние веруваме дека ќе биде значителна промена во потенцијално продолженото подигање на расположението на пазарот. Ethereum, исто така, ќе продолжи да игра голема улога во изградбата на NFT и метаверзниот екосистем”, смета тој. Постојаниот тек на вести за прифаќање криптовалути од банките, растот на незаменливи токени на виртуелните платформи за игри, лансирање на фјучерси на биткоин, ETF и потребата меѓу инвеститорите за диверзификација во средина со несигурна каматна стапка – поттикнаа неколку блокчејн токени, вклучувајќи ги биткоинот и етерот кои повисоки од октомври наваму. Помалите токени, исто така, привлекоа интерес откако Facebook Inc се ребрендираше во Мета за да се фокусира на градење на „метаверс“, заедничка виртуелна средина. Најголемата австралиска банка, Commonwealth Bank of Australia, соопшти дека ќе стане прва во земјата што ќе им понуди на клиентите на мало крипто услуги. Според истражувачот за дигитални средства CryptoCompare, средствата под управување (AUM) во дигитални инвестициски производи се зголемија за 45,5% во октомври, на рекордно високо ниво од 74,7 милијарди долари. Вкупниот AUM за производи базирани на биткоин порасна за 52,2% на 55,2 милијарди долари, додека фондовите базирани на Eтериум AUM се зголемија за 30% на 15,9 милијарди долари, што е рекордно ниво за двете категории.