You are currently viewing Австралиската Commonwealth Bank станува првата на континентот која нуди тргување со крипто валути

Австралиската Commonwealth Bank станува првата на континентот која нуди тргување со крипто валути

Commonwealth Bank of Australia ќе стане првата главна банка во земјата која ќе понуди платформа за тргување со криптовалути на малопродажните клиенти, со што ќе ги урива индустриските рангови бидејќи изгледа дека ќе одговара на понудите од ривалските финтех фирми.   Најголемиот австралиски заемодавач рече дека ќе биде партнер со берзата Gemini Trust Company LLC со седиште во Њујорк за да понуди „услуга за размена и чување на крипто“ преку нова функција во нејзината апликација за мобилно банкарство што ја користат околу 6,4 милиони клиенти. „Веруваме дека можеме да играме важна улога во крипто за да одговориме на она што е јасно растечка потреба на клиентите“, рече извршниот директор на Комонвелт банка, Мет Комин во изјавата. Директорите и поддржувачите на криптовалути рекоа дека овој потег ќе помогне да се потврди индустријата за трговија со крипто вредни 2,6 трилиони долари. Зголемената популарност на криптовалутите претставува проблем за главните банки, бидејќи тие се обидуваат да го балансираат интересот на клиентите за дигитални монети со регулаторната загриженост за нивните ризици. Некои големи банки во САД и Европа нудат услуги за тргување со криптовалути на институционални клиенти. Други, како Saxo Bank, нудат пристап до крипто преку ETF или други производи поврзани со крипто. Сингапурската DBS Group нуди платформа за тргување со криптовалути на богати клиенти. Потегот на CBA ја става во судир со нејзините колеги од „Големата четворка“ кои заедно доминираат во банкарскиот сектор: Националната австралиска банка, Westpac Banking Corp и Australia and New Zealand Banking Group. Во септември групата се соочи со критики на парламентарно сослушување, за одбивање да прави бизнис со провајдери на криптовалути. Во тоа време, Комин рече дека CBA го проучува просторот, но претходно откажала некои деловни сметки на клиенти кои воделе бизнис со криптовалути. „Задоволен сум што плимата се менува бидејќи дигиталните средства се мејнстрим“, рече во изјавата сенаторот на либералната партија Ендрју Брег, кој ја водеше истрагата во секторот. „Предолго, банките ги отфрлија криптовалутите како нелегитимна маргинална потера“. CBA рече дека нејзиниот потег бил поттикнат од растечката побарувачка на клиентите и доаѓа бидејќи локалните крипто услуги ги нудат финтеховите како што се Square, PayPal Holdings и Revolut со седиште во Британија. Банката, исто така, го предводи влезот на австралиската индустрија во брзорастечкиот сектор Buy Now Pay Later претходно оваа година, во обид да ја спречи конкуренцијата од Afterpay Ltd. „Ова е навистина паметно од CBA“, рече банкарскиот аналитичар на Jefferies, Брајан Џонсон. „Тие имаат многу млади клиенти, се држат до нив и привлекуваат повеќе луѓе ангажирани со нивните апликации со повеќе функции, што може да создаде долгорочна вредност“. Почнувајќи со пилот оваа година, банката рече дека ќе понуди можност за купување, продавање и чување на 10 криптовалути, вклучувајќи Bitcoin, Ethereum и Litecoin. Повеќе функции ќе бидат пуштени во употреба во 2022 година и ќе истражуваат многу опции, вклучително и понуда на крипто плаќања за стоки и услуги. Ова ќе функционира со американската блокчејн платформа за податоци Chainalysis, за да помогне на својот тим за усогласеност за следење и ублажување на заканата од сајбер-злосторства.
Опсервер: Австралиската Commonwealth Bank станува првата на континентот која нуди тргување со крипто валути | opserver.mk