You are currently viewing Mastercard ќе им овозможи на банките да нудат услуги за криптовалути

Mastercard ќе им овозможи на банките да нудат услуги за криптовалути

Mastercard потпиша договор со фирмата за криптовалути Bakkt за да ги направи достапни крипто опциите за трговците и банките низ својата платежна мрежа.

Банките во глобалната платежна мрежа на Mastercard ќе можат да обезбедуваат криптовалути на кредитни и дебитни картички, а поени за награди за купувања како што се авиокомпании или хотели може да се исплаќаат во криптовалути. Потрошувачите ќе можат да ги конвертираат своите криптовалути за да плаќаат за купувања и да чуваат дигитални средства преку паричници на платформата на Bakkt.

Претходно оваа година, Mastercard објави дека ќе почне да им дозволува на сопствениците на картички да вршат некои трансакции на одредени криптовалути на нејзината мрежа.

Договорот со Bakkt, кој започна јавно да тргува на Њујоршката берза на 18 октомври, може значително да го прошири пристапот и усвојувањето на криптовалутите.

Компанијата вели дека моментално има повеќе од 2,8 милијарди активни Mastercard картички и повеќе од 22.000 банки и финансиски институции во својата мрежа.