You are currently viewing ПРВАТА ЗЕМЈА ВО АФРИКА КОЈА ВОВЕДЕ ДИГИТАЛНА ВАЛУТА

ПРВАТА ЗЕМЈА ВО АФРИКА КОЈА ВОВЕДЕ ДИГИТАЛНА ВАЛУТА

Лидерите на земјата тврдат дека овој потег ќе ја прошири достапноста на банкарските услуги и ќе доведе до зголемување на бројот на дознаки и ќе ја зајакне економијата за повеќе милијарди долари.

Така, најнаселената африканска земја ќе им се придружи на Бахамите, земја чија централна банка првпат во октомври воведе дигитална валута за општа намена, позната како „песочен долар“.

Кина во моментов ја испитува можноста за воведување криптовалута, а Швајцарија и Банката на Франција го најавија првиот меѓународен обид од ваков вид во Европа.

Но, експертите и корисниците на криптовалути велат дека фактот дека има повеќе сомнежи за eNaira, како и големите стравови за доследноста на правилата на нигериската Централна банка (CBN) – значи дека пред владата е тежок пат до успехот на eNaira.

Гувернерот на CBN Годвин Емефијеле изјави дека постои голем интерес и провокативна реакција во однос на криптовалутата, додавајќи дека 33 банки, две илјади корисници и 120 трговци веќе успешно се регистрирале на платформата, која е достапна како апликација и за Apple и за Android.

„На финансиските институции ќе им биде издаден eNaira во вредност од околу 200 милиони наири, или 487,3 милиони американски долари, националната валута, според која ќе се задржи одреден паритет“, рече Емефијеле.