You are currently viewing ИЛОН МАСК КОНЕЧНО ОТКРИ ЗОШТО ГО ПОДДРЖУВА ДОГЕКОИН

ИЛОН МАСК КОНЕЧНО ОТКРИ ЗОШТО ГО ПОДДРЖУВА ДОГЕКОИН

Извршниот директор на Tesla и Spacex, Илон Маск, во неделата ја откри вистинската причина поради која почнал да поддржува dogecoin. Тој истакна дека многу луѓе со кои разговара во двете компании ја поседуваат криптовалутата.

Одговарајќи на твитот на сопственикот на dogecoin, Глаубер Контесото, кој рече дека апелот за DOGE е реален, повикувајќи се на истражување кое покажа дека околу една третина од американските сопственици на крипто ја поседуваат криптовалутата меми, Маск напиша:

Многу луѓе со кои разговарав на производните линии во Тесла или градев ракети во сопствениот Doge на Spacex. Тие не се финансиски експерти или технолози од Силиконската долина. Затоа решив да го поддржам Doge – се чувствуваше како крипто на луѓето.

„Повеќето од нас не потекнуваат од привилегирани средини и искрено не можат да се поврзат со експертите во Силиконската долина“, одговори Контесото. „Ние само сакаме да веруваме во крипто што не претставува сите нас. Dogecoin е малото момче олицетворено во крипто и затоа го сакаме. Ја цениме вашата поддршка, Илон“.

Истражувањето на порталот за споредба на цени Finder покажува дека повеќе луѓе во САД поседуваат dogecoin отколку во која било друга земја. Во анкетата се наведува:

Dogecoin го гледа своето највисоко усвојување во Соединетите држави со 30,6% од сопствениците на крипто велејќи дека поседуваат dogecoin. Ова е 1,6 пати повеќе од глобалната просечна стапка на усвојување од 19,2%.

Во моментот на пишување, цената на dogecoin е зголемена за 11,31% во текот на изминатата недела, при што DOGE седи на 0,2664 $ врз основа на податоците од Bitcoin.com Markets.

Маск претходно изјави дека лично поседува три криптовалути: биткоин, етер и dogecoin. Во неделата, тој твитна неколку важни подобрувања на dogecoin и потврди дека не поседува никакви шиба ину токени. Во август, шефот на Тесла се согласи со ѕвездата на Shark Tank, Марк Кубан, дека догекоинот е „најсилниот“ крипто за плаќање.