You are currently viewing ТЕСЛА МОЖЕ ДА ПРОДОЛЖИ СО ПРИФАЌАЊЕ НА БИТКОИНИ

ТЕСЛА МОЖЕ ДА ПРОДОЛЖИ СО ПРИФАЌАЊЕ НА БИТКОИНИ

Компанијата за електрични автомобили на Илон Маск, Тесла, ја известила американската Комисијата за хартии од вредност (КХВ) во кварталниот извештај дека може да ја рестартира практиката на трансакции во криптовалути за своите производи и услуги. Тесла го суспендираше прифаќањето на биткоин во мај, повикувајќи се на загриженост за животната средина.

Компанијата објасни дека до крајот на деветте месеци до септември компанијата поседува 1,50 милијарди долари во биткоин. Во својот извештај за заработката во третиот квартал, билансот на Тесла покажува биткоин во вредност од 1,26 милијарди долари, откако пријави оштетувања поврзани со биткоин во изминатите два квартали.

Во извештајот до КХВ понатаму се наведува дека во текот на трите месеци кои завршија на 31 март, Tesla „прифаќаше биткоин како плаќање за продажба на одредени наши производи во одредени региони, предмет на важечките закони“. Сепак, компанијата забележа дека „ја суспендира оваа практика во мај 2021 година“. Тесла продолжи:

Можеби во иднина ќе ја рестартираме практиката на трансакции во криптовалути („дигитални средства“) за нашите производи и услуги.

Компанијата за електрични автомобили, чија пазарна вредност достигна 1 илјада милијарди долари за прв пат оваа недела, објасни дека „го суспендирала купувањето возила со користење на биткоин“ поради загриженоста „за брзо зголемување на употребата на фосилни горива за ископување биткоини и трансакции, особено јаглен, кој има најлоши емисии од кое било гориво“.

Извршниот директор на Tesla, Илон Маск, потоа се обиде да ги убеди рударите на биткоин да користат обновлива енергија. Во мај, тој разговараше со северноамериканските рудари на биткоин, по што тие формираа Совет за рударство на биткоин за „промовирање на транспарентноста на користењето енергија и забрзување на иницијативите за одржливост ширум светот“.

Во јуни, Маск напиша на Твитер: „Кога ќе има потврда за разумна (50%) употреба на чиста енергија од страна на рударите со позитивен иден тренд, Тесла ќе продолжи да дозволува трансакции со биткоин.

На настанот „B Word“ во јули, тој рече: „Изгледа дека Биткоинот многу повеќе се насочува кон обновливите извори на енергија и еден куп постројки за јаглен за тешка работа што се користеа… се затворени, особено во Кина“. Тој додаде: „Сакам да направам малку повеќе длабинска анализа за да потврдам дека процентот на искористување на обновливите извори на енергија најверојатно е на или над 50% и дека постои тренд на зголемување на тој број. Ако е така, Тесла најверојатно ќе продолжи да прифаќа биткоин.

Додека Тесла прифаќаше само биткоин, Маск спроведе анкета на Твитер во мај, прашувајќи ги своите следбеници дали Тесла треба да прифати догекоин (DOGE). 78,2% од повеќе од 3,9 милиони гласови беа за Тесла да ја прифати криптовалутата меми. Маск неодамна потврди дека тој лично поседува биткоин, етер и догекоин. Во меѓувреме, неговите компании Тесла и Спејс Икс поседуваат само биткоин.