You are currently viewing НОВ ИСТОРИСКИ РЕКОРД: БИТКОИН СЕ ПРИБЛИЖУВА КОН 67.000 ДОЛАРИ

НОВ ИСТОРИСКИ РЕКОРД: БИТКОИН СЕ ПРИБЛИЖУВА КОН 67.000 ДОЛАРИ

Биткоинот се нов највисок рекорд на сите времиња. Неговата цена надмина 66.000 долари, во моментов чини 66.841 долар по единица и се приближува кон 67.000УСД. Биткоинот го собори највисокото ниво, надминувајќи 66.000 УСД, откако беше формиран првиот фонд за тргување со биткоин (ЕТФ) во Соединетите држави. Последен пат кога биткоин го допре рекордот беше пред шест месеци, на 14 април 2021 година, а цената беше 64,804 долари по единица.

Фиат вредноста на биткоинот (БТК), измерена во американски долари, достигна највисоко ниво на сите времиња. Цената достигна 66.841 долари по единица на Bitstamp, надминувајќи го рекордот на дигиталното средство од пред шест месеци. Во прес -време, има 39,6 милијарди американски долари во обемот на трговија посветен на тргување со биткоин (БТК).

Пазарната вредност на биткоинот е 1,223 трилиони долари и денес е шесто највредно богатство на планетата.

Рекордот на Биткоин следи по започнувањето на Стратегијата за Bitcoin ETF (BITO) која беше наведена на 19 октомври 2021 година. Фондот за тргување со размена на биткоин е првиот ETF што некогаш бил одобрен во Соединетите држави и се базира на фјучерсни пазари на биткоин.

Најголемиот пар на Биткоин денес е поврзување (USDT) со 59,97% од сите тргувања со БТК. Потоа следуваат американски долари (14,99%), BUSD (4,61%), JPY (3,33%), евра (3,20%), KRW (2,27%) и AUD (2,16%).
Врвните размени денес вклучуваат Coinbase, FTX, Bitfinex, Bitstamp и Kraken, соодветно. Coinbase командува со 20,25% од волуменот на БТК денес и FTX фаќа 14,68%.
До денес, биткоинот (БТК) е зголемен за 456% во вредност и во текот на последните 30 дена, БТК се зголеми за 37,8%. По сегашните цени, доминацијата на биткоинот во моментов е на 45,4%, а доминацијата на етереум (ETH) е околу 17,3%.
Само 12 криптовалути ги надминаа седумдневните добивки на БТК. Крипто средствата како OKB, MATIC и ZEC забележаа добивки над 19% минатата недела. Хашхитот на Биткоин се движеше околу 140 ексахаш во секунда, а следната промена на тешкотијата во мрежата е 12 дена.