You are currently viewing 200 МИЛИОНИ ДОЛАРИ ИЗГУБЕНИ ВО КРИПТО-ИЗМАМИ ВО БРИТАНИЈА, ИЗМАМНИЦИТЕ КОРИСТЕЛЕ ЕДЕН МЕТОД

200 МИЛИОНИ ДОЛАРИ ИЗГУБЕНИ ВО КРИПТО-ИЗМАМИ ВО БРИТАНИЈА, ИЗМАМНИЦИТЕ КОРИСТЕЛЕ ЕДЕН МЕТОД

Според лондонската полиција, повеќе од 146 милиони фунти (200 милиони американски долари) се изгубени поради измама со криптовалути од почетокот на 2021 година.

Износот на наводно загубените пари во 2021 година е 30% повеќе од целата 2020 година.

Полицијата на градот Лондон објави дека 7.118 пријави за измама поврзани со криптовалути биле поднесени до националниот центар за известување на Велика Британија за измама и компјутерски криминал оваа година.

Полицијата додаде дека најголем процент на пријави доаѓаат од лица на возраста од 18-25 години, а над половина од жртвите биле од 18 до 45 години.

Околу 79% од сите жалби што се однесуваа на лажно одобрување беа поврзани со криптовалути.

Според полицијата, измамниците често користат лажна потврда за славни личности за да ги намамат луѓето.

Зборувајќи за инцидентот, главниот инспектор на привремениот детектив Крег Малиш рече: „Извештаите за измама со криптовалути значително се зголемија во текот на изминатите неколку години. Да се ​​биде повеќе онлајн значи дека криминалците имаат поголема можност да им пристапат на несудените жртви со измамнички можности за инвестирање “.

Помеѓу април 2020 година и март 2021 година, акциска измама прими 558 извештаи за измама за инвестиции кои се однесуваат на лажно одобрување на славни личности-со повеќе од три четвртини од извештаите кои ја споменуваат криптовалутата како стока во која инвестирало лицето што го направило извештајот.