You are currently viewing БИТКОИНОТ ЌЕ СЕ МИНИРА ДО 2140 ГОДИНА, НО НЕГОВАТА ПОБАРУВАЧКА ЌЕ БИДЕ ПОГОЛЕМА

БИТКОИНОТ ЌЕ СЕ МИНИРА ДО 2140 ГОДИНА, НО НЕГОВАТА ПОБАРУВАЧКА ЌЕ БИДЕ ПОГОЛЕМА

Со сегашна вредност од 62.065,70 американски долари, најтргуваната криптовалута во светот – биткоин, се приближува до рекордните вредности регистрирани во април оваа година (64.895 долари).

Меѓу трговците постои верување дека Американската комисија за хартии од вредност (КХВ) ќе го одобри лансирањето на берзанскиот фонд за тргување со договори (ЕТФ) биткоин до крајот на оваа недела, пренесува Ројтерс.

Аналитичарите на Блумберг, исто така, тврдат дека моменталниот скок на вредноста на биткоинот „не е произволен“, и дека инвеститорите кои инвестираат долгорочно, веќе некое време ја акумулираат најстарата криптовалута во светот.

Во изминатите неколку недели, освен кинеската блокада на сите крипто трансакции, нарекувајќи ги нелегални активности, се случија исклучително поволни вести за овој се уште млад пазар, потврдува за Biznis.rs менаџерот на масовни медиуми во најголемата домашна размена на дигитални средства ECD, Игор Мирковиќ.

„Кина рече не, но со две„ да “од Америка и Русија, биткоинот дефинитивно оди во вториот круг“, рече Мирковиќ.

„Вредноста почна да расте агресивно и секоја корекција на цената брзо ќе се запре. ДИК наскоро ќе го одобри првиот биткоин ЕТФ, што е највлијателниот фактор врз моменталната цена. „Биткоин ЕТФ ќе им овозможи на американските инвеститори да инвестираат во биткоин без да мора„ физички “да го чуваат на своите паричници“, вели нашиот соговорник, додавајќи дека инвестирањето во производи на ЕТФ е многу популарно, бидејќи тие претставуваат референца.

„Преку биткоинот ЕТФ, се очекува да влезе прекрасен износ на капитал, и кога ќе поставиме ограничена залиха на биткоин на страната на размената, добиваме уште една јасна причина за овој скок во цената, кој во моментов има речиси највисока историска вредност“. Објаснува Мирковиќ.

Има се повеќе и повеќе долари и се помалку биткоин

Според локалниот експерт за дигитални средства, биткоинот во моментов е во процес на рударство (со оглед на тоа што конечниот број на оваа криптовалута е ограничен на 21 милион), што значи дека со создавањето на секој нов блок податоци, рударите добиваат 6,25 БТК. Наградата на рударите се преполовува на секои четири години во процес наречен „преполовување на биткоин“, така што во 2024 година наградата на рударите ќе биде 3.125 БТК.

„Ако го погледнеме ова историски и логично, поради намалувањето на бројот на биткоини што ги добиваат рударите за одржување на мрежата, цената по единица за која ќе сакаат да ги продадат ќе биде повисока, со цел да се компензира разликата во наградата. Со оглед на тоа дека идеологијата на оваа криптовалута се чува подолг временски период, а повеќе од 60 проценти од монетите што не се префрлени во изминатите три години го потврдуваат ова, можеме само да претпоставиме како ќе реагира пазарот. Понудата и побарувачката се дефиниција за цена “, вели Мирковиќ.

Системот за рударство биткоин е дизајниран така што последниот знак ќе биде миниран дури во 2140 година. Тогаш вредноста на оваа крипто валута може да достигне милиони, но прашањето е како тогаш рударите ќе работат без фиксна награда.

„Рударството за биткоин дефинитивно ќе биде профитабилен бизнис за повеќе од 100 години, бидејќи надоместоците за одржување на мрежата што одат за рударите, поради потенцијалното зголемување на обемот на тргување и бројот на трансакции со биткоин, ќе можат да ги задоволат нивните потреби, “, изјави Игор Мирковиќ.