You are currently viewing По грешка поделија ТОКЕНИ ОД 90 МИЛИОНИ ДОЛАРИ: Сега со закани си ги бараат назад

По грешка поделија ТОКЕНИ ОД 90 МИЛИОНИ ДОЛАРИ: Сега со закани си ги бараат назад

Грешка во тргувањето со крипто -валута направи некои корисници да бидат побогати за вкупно неколку десетици милиони долари, пишува CBS News.

Во исто време, заканите на основачите на продавницата започнаа дискусија за правилата поврзани со дигиталните пари во тој свет на крипто валути кој е без вистински авторитет.

Compound, популарна платформа за крипто валути, минатата недела го направи она што требаше да биде рутинско ажурирање на кодот што управува со трансакциите на корисниците. Сепак, ажурирањето имаше грешка поради која крипто -валутите вредни до 89 милиони американски долари беа испратени по грешка на сметките на некои корисници.

Компанијата ја забележа „невообичаена активност“ доцна во средата, но во тоа време токените веќе беа дистрибуирани без лесен начин да се вратат.

Основачот на компанијата, Роберт Лешнер, брзо излезе на Твитер и побара од корисниците да го вратат неочекувано изненадување, користејќи гаранции, пофалби, но и закани за секој што нема ги врати испратените токени.

Прво, Лешнер рече дека корисниците можат да задржат 10 проценти од средствата како бонус, но тој се закани дека ќе го открие идентитетот на сите оние кои не ги враќаат парите.

„Ако случајно примивте голема количина COMP поради протоколарна грешка: вратете ја“, напиша тој на Твитер, повикувајќи се на ИД на сметката. Тој додаде дека во спротивно ќе биде пријавен како приход во даночната администрација и дека податоците за корисниците ќе бидат откриени.

Doxing – или јавно откривање на приватни информации, како што се името на лицето и домашната адреса – се смета за масовно кршење на протоколот во светот на крипто валутите, во кој корисниците ја ценат приватноста и отсуството на централно контролно тело.

Лешнер подоцна се огради од неговите изјави, велејќи дека го напишал твитот без размислување и им рекол на корисниците да го ценат неговото  „исмевање и поддршка“.