You are currently viewing ЕЛОН МАСК: ВЛАДИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ЈА УНИШТАТ КРИПТО ИНДУСТРИЈАТА, МОЖЕ САМО ДА ЈА ЗАБАВАТ

ЕЛОН МАСК: ВЛАДИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ЈА УНИШТАТ КРИПТО ИНДУСТРИЈАТА, МОЖЕ САМО ДА ЈА ЗАБАВАТ

Елон Маск повторно им возврати на американските регулатори за крипто. Зборувајќи на Конференцијата за кодови, која заврши во средата, Маск го даде своето мислење за тековната регулаторна битка што се води меѓу владата на Соединетите држави и крипто просторот. Извршниот директор рече дека регулаторите не треба да се обидуваат да го регулираат пазарот на крипто, и побара од владата „да не направи ништо“ за да го регулира просторот.

За време на фијаското за сметката во инфраструктурата, Маск ја повика владата да избегне брзање за регулирање на крипто индустријата. Барање внимателно да се земат предвид пред да се воведат законски регулативи што ќе и наштетат на крипто индустријата.

Маск исто така објасни дека е невозможно владата целосно да го уништи крипто со прописи. Милијардерот призна дека владата може да го забави нејзиниот раст, но нема шанси целосно да ги елиминира криптографиите. Говорејќи за ова, Маск рече: „Мислам дека не е можно да се уништи крипто, но можно е владите да го забават нејзиниот напредок“.

Извршниот директор отсекогаш бил гласен за неговата поддршка за криптовалутите, со неговите твитови кои ја туркаат монетата за меми Догекоин да стане топ 10 криптовалути според пазарната вредност. Раниот поддржувач, тој отсекогаш верувал во вредноста што криптовалутите ја претставуваат за иднината на технологијата. Тесла, на која Маск работи како извршен директор, во почетокот на годината започна да прифаќа плаќања за биткоин за своите електрични возила.

Крипто рударство и животна средина

Маск, исто така, ги коментираше тековните акции на рударството во Кина. Кинеската влада целосно го забрани рударството на криптовалути во земјата, наведувајќи ги загриженоста за енергија како причина за репресиите. Зборувајќи за ова, извршниот директор на Тесла призна дека Кина има „значајни проблеми со производството на електрична енергија“. Маск објасни дека прекршувањата може да се припишат на прекин на електричната енергија што се случи во јужните делови на земјата. И рече дека крипто -рударството можеби е фактор што придонесува за овие прекини на електричната енергија.

Сопствената компанија на Маск, Тесла, ги прекина плаќањата за биткоин за своите возила, веднаш откако производителот на автомобили објави дека ќе ја прифати криптовалутата за своите автомобили. Тесла, исто така, ги наведе енергетските грижи како главна причина за ова и ќе размисли повторно да ја прифати криптовалутата, откако потрошувачката на енергија од нејзините рударски активности ќе достигне барем 50% праг за обновлива енергија.

Извршниот директор на „Спејс Икс“, исто така, посочи дека може да има пострашна причина зад ударот на крипто од страна на кинеската влада. Со оглед на тоа што владата не може да ги контролира криптовалутите, таа претставува закана за контролата што владите ја поседуваат врз своите граѓани. „Претпоставувам дека криптовалутата е фундаментално насочена кон намалување на моќта на централизираната влада. Тоа не им се допаѓа “, изјави Маск.