You are currently viewing ВО СВЕТОТ ИМА 300 МИЛИОНИ, ЕВЕ КОИ СЕ ТОП 10 ЗЕМЈИ СО НАЈМНОГУ КРИПТО ХОДЛЕРИ?

ВО СВЕТОТ ИМА 300 МИЛИОНИ, ЕВЕ КОИ СЕ ТОП 10 ЗЕМЈИ СО НАЈМНОГУ КРИПТО ХОДЛЕРИ?

Додека регулаторите, особено американските, се обидуваат најубаво да ја попречат крипто револуцијата, податоците собрани од TripleA покажуваат позитивен тренд во усвојувањето крипто, особено во многу нации во развој.

Со тоа, Индија, и покрај нивните неодамнешни регулаторни проблеми, се издвојува како земја со најмногу ходлери, со 100 милиони корисници, или 7,3% од населението.

Со оглед на врвната размена во земјата, WazirX, се рангира високо на размената на CoinMarketCap, која ги разгледува веб -сообраќајот, ликвидноста и обемот. Не заборавајќи на постојаниот голем обем на БТК/ИНР превртен, со трансакција од 40,3 милијарди американски долари во последните 24 часа, можеби ова не е шок за многу луѓе.

Сепак, можеби ќе бидете изненадени од земјата со највисоки ходлер како процент од населението.

Кои се TripleA и кои се нивните методологии?

TripleA е компанија со седиште во Сингапур, која нуди деловни решенија за компании кои сакаат да прифатат крипто за плаќање.

„Со своето лесно поставување, неговиот високо конкурентен девизен курс и системот за плаќање без надомест, TripleA им помага на бизнисите да ги зголемат своите приходи преку пристап до растечката заедница на корисници на криптовалути (300м+) од целиот свет“.

При составувањето на нивните податоци за глобално усвојување, примарен извор беше извештајот на аналитичарите на блокчејн податоци наречен „ “The Chainalysis 2020 Geography of Cryptocurrency Report.”

Овој извештај дава географска анализа на моделите на криптовалути врз основа на:

добиената вредност на крипто-валута во земјата,

пренесена малопродажната вредност на земјата во синџирот,

бројот на депозити за криптовалути во земјата на синџирот, и

обемот на трговската размена на врсници-врсници.

Овие податоци потоа беа вкрстени и пондерирани според извештаите од 16 други извори, вклучително и од Бинанс, Вили Ву и Близнаци, за да се изведат нивните конечни броеви.

Тие заклучуваат дека усвојувањето на крипто расте во глобални размери. И врз основа на нивните бројки, тие проценуваат дека има 300 милиони крипто ходлери на глобално ниво, што претставува 3,9% од светската популација.

Топ 10 земји со најмногу ходлер покажуваат изненадувачки број на нации во развој на листата. Интересно, Кина не се појавува на листата, што може да ја потцени макро сликата. Но, и покрај тоа, првите 10 се:

Индија – 100,7 милиони
САД – 27,5 милиони
Русија – 17,4 милиони
Нигерија – 13 милиони
Бразил – 10,4 милиони
Пакистан – 9,1 милиони
Виетнам – 6 милиони
Украина – 5,6 милиони
Кенија – 4,6 милиони
Филипини – 4,4 милиони

Уште повеќе, земјите со највисоки ходлер како процент од населението, исто така, прават изненадувања со значајни крипто моќници, како што е Јужна Кореја, кои не влегоа во првите 10.

Украина 12,73%
Русија 11,91%
Венецуела 10,34%
Сингапур 9,04%
Кенија 8,52%
САД 8,31%
Индија 7,30%
Јужна Африка 7,11%
Нигерија 6,31%
Колумбија 6,14%

Претходно овој месец, откако го легализираше крипто во скоро едногласно гласање, украинскиот претседател Зеленски ја сигнализираше својата намера да оди чекор понатаму и да го направи биткоин легално средство за плаќање, како што направи Ел Салвадор.

Постојат извештаи дека претседателот Зеленски формирал блиски односи со претседателот Букеле во размена на идеи и планови за финансиската иднина на нивните нации.