You are currently viewing АМАЗОН БЛОКИРАШЕ ПОВЕЌЕ ОД 3.000 ТРГОВЦИ НА МАЛО ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ

АМАЗОН БЛОКИРАШЕ ПОВЕЌЕ ОД 3.000 ТРГОВЦИ НА МАЛО ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ

Амазон досега блокираше околу 3.000 трговци на мало преку Интернет, поврзани со 600 кинески електронски марки. Иако е меѓу најблокираните продавачи од Кина, Амазон наведува дека тоа не е антикинеска акција, туку дел од кампања против фалсификувани и платени рејтинзи и прегледи на оваа платформа за онлајн продажба.

Борба против измама, или борба против Кина?

Амазон тврди дека клиентите се потпираат на прецизноста, автентичноста и вистинитоста на описите што честопати играат голема улога при одлучувањето за купување. Со давање лажни описи и лажни оценки, клиентите се доведуваат во заблуда и измамени да купат нешто што не одговара на нивните потреби и барања.

Ова е најголемата акција од тој тип што Амазон ја спроведе досега, а исто така има влијание и врз некои многу популарни кинески компании. Покрај тоа, блокадата вклучува замрзнување на средствата на овие продавачи и компании од страна на Амазон, а се проценува дека вкупната вредност на сето тоа може да надмине 15 милијарди долари.

Платените и лажните оценки се сериозно кршење на правилата на компанијата, и таквите продавачи ќе бидат блокирани во 2016 година. Амазон нагласува дека ќе продолжи со оваа акција, како и работа на подобрување на внатрешните механизми кои автоматски ќе ги блокираат продавачите што ги прекршуваат правилата на платформата.