You are currently viewing Турција е во војна со криптовалутите!

Турција е во војна со криптовалутите!

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган изјави дека земјата не е подготвена да прифати крипто -валути, иако се движи кон усвојување сопствени дигитални пари.

Според крипто изданието Cointelegraph, турскиот претседател го рече ова додека одговараше на прашање од публиката на младински самит. Давајќи го своето мислење за крипто, како и за движењето на земјата кон дигитална валута на турската централна банка (CBDC), Ердоган им рече на студентите дека владата е отворена за идејата за крипто пари.

Сепак, ова не значи одобрување за крипто -валути, истакна тој и додаде дека властите водат „војна“ против нив.

„Имаме посебна војна, посебна борба против нив“, рече тој на младинскиот форум.

Според турскиот лидер, владата нема да поддржува крипто, бидејќи планира да ја развие својата дигитална валута лира.

Идејата што ја туркаа централната банка и регулаторите во земјата беше да се продолжи со проект што ќе го зајакне „фундаменталниот идентитет“ на Турција, додаде Ердоган, цитиран од локален весник.

Турција е една од најголемите крипто-пријателски земји во светот, привлекувајќи многу крипто-фокусирани бизниси, вклучувајќи ја и најголемата размена на крипто по обем на тргување-Binance.

Меѓутоа, земјата полека се придвижи кон строг став против крипто -валутите откако ги објави плановите за CBDC. Во април, централната банка ја забрани употребата на крипто за плаќања, со што локалните компании практично забранија да прифаќаат Биткоин и други криптовалути за стоки или услуги.

Банкарскиот регулатор во своето предупредување до јавноста истакна дека дивата нестабилност и недостатокот на надзор претставуваат огромни ризици за корисниците.

Коментарите на Ердоган најверојатно ќе значат дека регулаторите во земјата заземаат уште построг пристап кон криптовалутите.