You are currently viewing ЕЛ САЛВАДОР ИСПИША ИСТОРИЈА: БИТКОИН ОД ДЕНЕСКА Е ЛЕГАЛНО СРЕДСТВО ЗА ПЛАЌАЊЕ

ЕЛ САЛВАДОР ИСПИША ИСТОРИЈА: БИТКОИН ОД ДЕНЕСКА Е ЛЕГАЛНО СРЕДСТВО ЗА ПЛАЌАЊЕ

Биткоинот од денеска е легално средство за плаќање во Ел Салвадор. Земјава во пресрет на денешниот ден 7 септември кога криптовалутата стана официјално средство за плаќање масовно купуваше биткоини.

Владата на Салвадор започна да купува биткоин пред да стапи на сила законот. Првите 200 монети се купени и „многу повеќе“ доаѓаат, рече претседателот Наииб Букеле.

Претседателот на Ел Салвадор, Наиб Букеле, во понеделникот објави: „Ел Салвадор штотуку ги купи своите први 200 монети. Нашите брокери ќе купуваат многу повеќе со приближувањето на рокот “. По сегашната цена на БТК од 51,691 американски долари, 200 биткоини вредат околу 10,34 милиони долари.

Букеле исто така твитна: „Денеска, за прв пат во историјата, сите погледи на светот ќе бидат вперени во Ел Салвадор“. Законот за биткоин во земјата, донесен во јуни, ќе стапи на сила во вторник, 7 септември. Тоа ќе го направи биткоин легално средство за плаќање во земјата заедно со американскиот долар. Владата неодамна објави видео во кое објаснува што да очекуваме.

Во подготовка за биткоин да стане легално средство за плаќање, Конгресот на Ел Салвадор го одобри законот на 31 август за создавање фонд од 150 милиони долари за олеснување на конверзијата од биткоин во американски долари. Парите за новиот фонд ќе бидат пренасочени од тековниот буџет на Министерството за финансии и ќе ги администрира државната банка за развој на Ел Салвадор.

Во меѓувреме, се поголем број поддржувачи на биткоин планираат да купат БТК во вредност од 30 долари за да ја покажат својата поддршка за Законот за биткоин во Ел Салвадор. 30 долари е и сумата што претседателот Букеле вети дека ќе ја даде на секој што користи владин биткоински паричник, Чиво.

Некои луѓе планираат да потрошат повеќе од 30 долари. Ресторанот Тахини, на пример, рече дека за поддршка на Законот за Ел Салвадор за биткоин, „утре ќе купува по 300 долари секој час“.

Според Букеле, околу 200 банкомати и 50 филијали на банки со владиниот паричник Чиво се инсталираат во различни делови на земјата каде што корисниците можат да депонираат и да повлечат пари без да платат провизија.

Сепак, не секој е заинтересиран биткоинот да стане легално средство за плаќање во Ел Салвадор. Неодамнешното национално истражување покажува дека седум од 10 жители на Салвадор сакаат да се укине Законот за Биткоин и дури девет од 10 испитаници немаат јасно разбирање за тоа што е биткоин.