You are currently viewing СЕ ЗА РУДАРСТВОТО СО КРИПТОВАЛУТИ: КОЛКУ ЧИНИ ОПРЕМАТА, КОЛКУ МОЖЕ ДА ЗАРБОТИТЕ, КОИ СЕ ТРОШОЦИТЕ И ЗОШТО СТРУЈАТА Е ПРЕСУДНА

СЕ ЗА РУДАРСТВОТО СО КРИПТОВАЛУТИ: КОЛКУ ЧИНИ ОПРЕМАТА, КОЛКУ МОЖЕ ДА ЗАРБОТИТЕ, КОИ СЕ ТРОШОЦИТЕ И ЗОШТО СТРУЈАТА Е ПРЕСУДНА

Настрана од конвенционалната заблуда дека рударството е непрофитабилно, заработката е исто така повеќе од атрактивна, и како и во повеќето случаи, тaa ќе бидат повисоки колку е поголема вашата почетна инвестиција.

Според пресметката добиена од „Блиц Бизнис“, ако оставите една од овие машини да „копа“ етериум една година цел ден, ќе ископате околу 1,66 етериум, а кога ќе ги одземете месечните трошоци и цената на опремата, ќе останете „чисти“ 1.480 долари.

Земете, на пример, рударство на еден „рудар“ и рударство Ethereum. Со моќност од 190 мега хаши, овој рудар може да „произведува“ 0.004560 етериум дневно, што по сегашните цени (1 етериум вреди 3.431 долари денес) е околу 15,64 долари.

Може да се ископа 0,1368 етериум месечно, или 469,3 долари. Еден таков уред ископува 1,66 етериум годишно, така што може да заработи 5.695 долари.

Кога за првпат ќе го одземете крипто -данокот од тие 5,711 долари (15 проценти од вкупната вредност на минираната монета, односно во овој случај 857 долари), процентот задржан од мрежата (1 процент, односно околу 57 долари), како и трошоците за електрична енергија и интернет, (509 долари за електрична енергија и 300 долари за интернет), како и трошоците за самата опрема (околу 2.507 долари), ви преостануваат само 1.478 долари.

Секако, најпроблематичната точка во самиот процес е потрошувачката на електрична енергија, бидејќи уште послабите машини трошат околу 500 киловат часови месечно, што е околу 100 киловати повеќе отколку што троши просечното домаќинство.

Што точно е рударството?

Рударството, во суштина, е синоним за процесот на создавање или собирање на одредена криптовалута. Како што вели Игор Мирковиќ од размена на крипто ECD за „Блиц Бизнис“, рударството не е само тоа.

– Рударите се неопходни за да функционираат криптовалутите базирани на блокчејн и концептот за валидација „Доказ за работа“, бидејќи тие се дизајнирани по принцип на мрежа во која корисниците можат да пренесуваат средства едни на други без да мора да се потпираат или зависат од која било централна тело, така и децентрализираните рудари се основа на секој блокчејн, посочува Мирковиќ.

Тој додава дека во секоја трансакција на блокчејн мрежата, потребно е да се решат сложени алгоритамски задачи, бидејќи тие се користат за потврдување и снимање на сите промени на самата мрежа.

– Значи, процесот на рударство се базира на одржување, валидација и започнување на блокчејн мрежа со користење на процесор што решава сложени криптографски задачи. За нивниот придонес, рударите добиваат награди во форма на „монети“, продолжува тој.

Кои крипто -валути се најмногу минирани?

Според нашиот соговорник, во Србија се фаворизираат крипто -валути што можат да се минираат со помош на графички картички или компјутерски процесори.

– Некои од бројните крипто -валути што можат да се минираат се Monero, Ravencoin, Dodgecoin, и секако најпопуларниот Ethereum во светот и кај нас, вели Мирковиќ.

Тој додава дека Ethereum во одреден момент ќе се префрли на системот Доказ за удел каде што ќе биде миниран со заложен метод со многу мала потрошувачка на енергија.

Колку чини опремата?

Дозволете ни да ги исклучиме случаите на екстремно скапи технологии за рударство на одредени крипто -валути, како што е случајот со ASIC процесори потребни за рударство биткоин и да се фокусираме на нешто поедноставни процеси. Повеќето крипто -валути бараат графички картички и процесори за рударство. Во основа, 8 картички се поврзани, кои се поврзани со мрежа на други рудари преку софтвер (на пр. SimpleMiningOS).

Самите компоненти не се евтини, и бидејќи светот е потресен од недостаток на полупроводници и микрочипови, нивната цена постојано расте. Според грубите проценки за една „рударска платформа“, т.е. треба да ја одделите рударската машина во случај да купите нови компоненти околу 2.000 евра, додека цените на половните се драстично пониски со ризик самиот рудар да работи лошо или воопшто да не работи.

Која е месечната цена?

Главниот трошок за рударство е, покрај сметката за Интернет, сметката за електрична енергија, која може да биде исклучително висока, што секако зависи од силата на „рударот“, т.е. рударски станици.

Според пресметката на „Блиц Бизнис“, користејќи калкулатори достапни на Интернет, во случај да купите нова машина која минира етериум (чија цена е околу 2.100 евра или 2.500 долари), чија потрошувачка е 0.76 kw / h, ќе потрошите 547,2 kWh. Ако на тоа ја додадете потрошувачката на домаќинствата, влегувате во сината зона каде што цената е 77 долари за kWh, што значи дека месечните трошоци се само за електричната енергија што ја троши еден рудар, под 42 долари.

Веќе со двајца рудари во домаќинството, тие се селат во црвената зона на потрошувачка на електрична енергија, каде што цената на kWh е 152 долари, а трошоците за електрична енергија се зголемуваат на 162 долари.

Покрај тоа, ќе ви треба стабилна интернет конекција (брзината не е толку важна), што значи дека за тоа треба да одвоите околу 25 долари. Исто така, постои одреден процент што мрежата на рударите го чува за себе и изнесува околу 1 процент.