You are currently viewing Што е Bitcoin ETF?

Што е Bitcoin ETF?

Биткоин ЕТФ им овозможува на инвеститорите да се здобијат со изложеност на водечката криптовалута без да мора всушност да ја поседуваат.

Фондот за тргување со биткоин (ЕТФ) им овозможува на трговците да се здобијат со изложеност на БТК преку традиционалните берзи, без потреба директно да го купуваат или продаваат дигиталното средство на берза за криптовалути. Биткоин ЕТФ е фонд за тргување со берза, кој посебно ја следи цената на водечката крипто валута и им овозможува на трговците да купуваат или продаваат хартии од вредност на берза во текот на денот. Тие можат да бидат подмирени во готово или физички подмирени, што значи дека инвеститорите ќе добијат или фиат валута или вистински биткоин при излегување, соодветно. ЕТФ се регулирани традиционални финансиски производи и може да се купат преку голем број апликации за тргување со мобилни телефони, погодни за малопродажба, вклучувајќи ги Robinhood, Trading212, TD Ameritrade и Fidelity. Најпопуларните ги следат главните берзански индекси, како што е индексот „Стандард и Пурс 500“, или други традиционални средства и артикли како нафта и злато.

Биткоин ЕТФ беа жешка тема во крипто просторот многу години, откога беше одбиен биткоин ЕТФ на „БАЗДА“ на близнаците Винклвос, поднесен до Комисијата за хартии од вредност (ДИК) во САД во 2013 година. Широко се веруваше дека биткоин ЕТФ ќе воведе нов бран институционални инвестиции во крипто индустријата, што ќе донесе многу потребна зрелост и стабилност на пазарот. Седум години подоцна, сепак, ДИК с has уште не треба да одобри биткоин ЕТФ и покрај десетици предлози од повеќе компании, вклучително и втор Winklevoss Twin ETF во 2018 година, еден од Bitwise, пет од Direxion, два од GraniteShares и многу повеќе. Главните аргументи дадени од ДИК за овие повторени одбивања беа дека пазарот на биткоини е премногу нестабилен, нема доволно надзор и е премногу лесно изманипулиран. Работите сепак може да се променат, бидејќи финансискиот регулатор на Канада, Комисијата за хартии од вредност во Онтарио (ОСЦ), неодамна ги одобри првите два биткоински ЕТФ во светот по ред. Целта Bitcoin ETF (BTCC) и Evolve Bitcoin ETF (EBIT) се физички решени ETF и се пријавија да бидат наведени на берзата во Торонто. TradeBlock, подружница на CoinDesk, е давател на индекс за ЕТФ за намена. Со доаѓањето на биткоин ЕТФ во Северна Америка, многумина се оптимисти дека ДИК ќе го следи примерот наскоро во Соединетите држави, особено ако Гери Генслер, поранешен комесар на Комисијата за стоки и фјучерси (CFTC) и блокчејн учител на МИТ, е потврден од САД Сенатот ќе го смени поранешниот претседател на ДИК, еј Клејтон. „Моја претпоставка е дека ќе добиеме ЕТФ оваа година“, вели Мајк Новограц, извршен директор на Галакси Дигитал и поранешен колега на Генслер во Голдман Сакс кон крајот на 1990 -тите. „Гери одржа настава за блокчејн на МИТ и за крипто. Тој го разбира студено. Тој е прогресивен, нели? И прогресивците во голема мера ќе одат по … кираџиите. Крипто не е примач на кирија … Крипто се обидува да ги наруши кираџиите “. Виш аналитичар на Блумберг, Ерик Балчунас, на Твитер ја објави својата поддршка за новите биткоински ЕТФ, додавајќи: „САД обично следува кратко време потоа. Добар знак за американскиот биткоин ЕТФ “. Суи Чунг, извршен директор на CF Benchmarks, исто така, очекува дека сега ќе има притисок врз ДИК да го следи примерот. „Сега кога OSC рече дека ако производот е доволно добро конструиран, крипто пазарот е доволно зрел за овие типови на финансиски производи, вниманието на индустријата неизбежно се свртува јужно од границата кон САД“.