You are currently viewing Австралијците загубија над 70 милиони американски долари за да измамат инвестиции во крипто во првиот квартал оваа година

Австралијците загубија над 70 милиони американски долари за да измамат инвестиции во крипто во првиот квартал оваа година

Австралијците продолжија да ги бројат своите загуби, бидејќи многумина, наводно, станале жртви на разни инвестициски измами.

Според соопштението за печат издадено од австралиската комисија за конкуренција и потрошувачи (ACCC), инвестициските измами пријавени во Scamwatch ги чинеа Австралијците над 70 милиони долари во првата половина од оваа година. Оваа бројка ги надмина вкупните пријавени загуби за 2020 година, според ACCC.

Порастот на популарноста на криптовалутите останува најраспространетиот пат низ кој Австралијците се измамени. Од нив, доминантни се измамите што вклучуваат Биткоин.

„Инвестициските измами се поприсутни од кога било, а измамниците профитираат особено од интересот за криптовалути“, рече заменик -претседателот на ACCC, Делија Рикард.

 

„Повеќе од половина од загубите од 70 милиони долари беа за криптовалути, особено преку Биткоин, а измамите со криптовалути беа исто така најчесто пријавуваниот тип на инвестициска измама, со 2,240 извештаи“.

 

Предлогот за можности за инвестирање со добри потенцијали за заработка отсекогаш бил примамливиот фактор што се користел за да ги привлече инвеститорите. Изгубениот капитал од измами со Биткоин достигна 25.7 милиони долари оваа година, во споредба со 17.8 милиони американски долари во текот на 2020 година, што претставува зголемување од 44 проценти.

„Внимавајте на можностите за инвестирање со низок ризик и високи приноси. Ако нешто звучи премногу добро за да биде вистина, веројатно е така “, рече Рикард.

Според извештајот, загубите настанати преку шемите на Понзи и измамите за измама на обврзници биле исто така популарни. Според платформата за извештаи поддржана од владата, ScamWatch, приложени се приближно 58 и 400 пријави за двете рути за измами во првата половина од годината.

Лажните активности што вклучуваат крипто -валути се секогаш распространети. Надвор од Австралија, таквите измами обично вклучуваат измами за почетна понуда на монети, како што е случајот со лобистот на AML BitCoin, Jackек Абрамоф. Со псевдо-анонимната природа на дигиталните валути, нивната употреба во сајбер-измама ќе биде закана. Многу безбедносни фирми градат алатки за да помогнат во следењето и разоткривањето на овие недозволени активности.