You are currently viewing BlackRock инвестира 384 милиони долари во рударски фирми за Bitcoin

BlackRock инвестира 384 милиони долари во рударски фирми за Bitcoin

Една од најголемите светски финансиски институции – BlackRock (BLK) – откри големи инвестиции од 384 милиони американски долари преку своите ЕТФ во рударски компании за криптовалути. Значителните акции беа откриени во документот поднесен до Комисијата за хартии од вредност (КХВ) на 20 јули. Биткоин (БТК) се чини дека стана главен фокус на мултинационалниот менаџер за инвестиции вреден 9 трилиони долари, и ова не се однесува само на рударските компании за биткоин. Покрај акциите на BlackRock од 207 милиони американски долари (6,71%) во Marathon Digital Holdings (MARA) и 176 милиони американски долари (6,61%) од Riot Blockchain (RIOT), финансиската компанија, исто така, истражува крипто иднина. Акциите за рударство на криптовалути се појавуваат како атрактивен начин за инвеститорите да ја зголемат изложеноста на своето портфолио во крипто индустријата без да се занимаваат со дигитални средства на место или ризично тргување со ЕТФ. Овој став јасно има заслуга како што е прикажано кога ќе го споредиме растот на биткоинот од 280% во текот на изминатите 12 нахакани месеци, што е бледо во споредба со профитот на акциите за крипто рударство, при што акциите на Маратон се зголемија за 754%, а Riot забележа добивка од 848%. Бидејќи крипто ги зголемува приходите на фирмата, се бараше на друго место да добие принос за инвеститорите, со тоа што ETF -ите на BlackRock тргуваат со голем обем на идни договори за Bitcoin. Уште во јануари, BlackRock поднесе апликација до ДИК во обид да дозволи два од нејзините средства да купат во иднина Биткоин. До јули, стана јасно дека ДИК го одобри потегот бидејќи Глобалниот фонд за распределба на фирмата откри дека купила повеќе од 35 идни договори на БТК од трговската берза во Чикаго.