You are currently viewing Јапонска крипто „Liquid“ хакирана, хакерот поседува 74 милиони долари во крипто!

Јапонска крипто „Liquid“ хакирана, хакерот поседува 74 милиони долари во крипто!

Liquid, регулирана крипто -размена во Јапонија, ги суспендираше депозитите и повлекувањата на средства, бидејќи неговите жешки паричници беа хакирани во кршење на безбедноста. Фирмата во Твитер во четвртокот наутро по јапонско време рече дека нејзините жешки паричници биле компромитирани и дека ги преместува средствата во ладни паричници. “Во моментов истражуваме и ќе обезбедиме редовни ажурирања. Во меѓувреме депозитите и повлекувањата ќе бидат суспендирани”. Во продолжениот Твит, Liquid наведе четири блокчејн адреси-во Bitcoin, Ethereum, Tron и XRP-за кои се верува дека се поврзани со хакерот. Но, Ликвид с yet уште не потврди колку точно средства се украдени. Размената не одговори на барањето на The Block за коментар. Но, според протокот на податоци од синџирот, вкупно четирите адреси добија крипто-средства во вредност од повеќе од 80 милиони американски долари, а сите трансакции се започнати пред неколку часа и с still уште поседуваат околу 74 милиони долари од времето на печатот. Адресата на Биткоин доби 106 БТК, во вредност од 4,7 милиони американски долари, во повеќе трансакции, но од само две адреси за испраќање. Адресата на Ethereum доби 69 милиони долари вредна ЕТХ и разни токени ERC-20 во изминатите седум часа. Средствата на адресите на Tron и XRP се дополнително испратени во вкупна вредност од над 10 милиони долари. Набргу откако Liquid го откри хакирањето на Твитер, цената на биткоинот почна да се спушта под 45.000 долари и сега се менува околу 44.100 долари.