You are currently viewing TikTok партнери со платформа за стриминг музика базирана на Ethereum

TikTok партнери со платформа за стриминг музика базирана на Ethereum

„TikTok“, која неодамна стана најсимнувана апликација во светот, го избра проектот „Аудиус“ базиран на блокчејн како прв партнер во низата на стриминг музика, пишува „Ролинг стоун“. Уметниците што ја користат жешката апликација за споделување видеа ќе можат да ја објават својата музика под делот „Звук TikTok“. Апликацијата Аудиус првично беше лансирана на POA мрежата базирана на Ethereum. Во октомври, проектот делумно мигрираше во конкурентската конкуренција Солана. Претходно овој месец, објави дека достигнала пет милиони месечни корисници, што ја прави една од најкористените апликации што се напојуваат со блокчејн технологија. Освен огромен број на малку познати уметници, апликацијата успеа да привлече и некои големи имиња, како американскиот диџеј Скрилекс. Spotify, најголемата платформа за стриминг музика во светот со околу 365 милиони активни корисници, постојано се соочува со критики за слабо плаќање музичари. Во меѓувреме, Аудиус им овозможува на креаторите да ги постават своите правила кога станува збор за монетизација, наместо директно да ги плаќаат. Музичарите го користат АУДИО токенот што може да се искористи за заработка со приложување. Во март, Аудиус, исто така, објави интеграција на токени што не се спојуваат, што исто така може да послужи како средство за монетизација. Коосновачот Форест Браунинг, сепак, изјави за Ролинг Стоун дека лавовскиот дел од корисниците на апликацијата не се грижат за блокчејн: Јас би рекол дека можеби 95 проценти од нашите корисници немаат идеја дека блокчејн е дури и вклучен.