You are currently viewing Што е Метаверза? Високо-технолошки план од Фејсбук за светот!

Што е Метаверза? Високо-технолошки план од Фејсбук за светот!

Главниот извршен директор на Фејсбук, Марк Цукерберг, неодамна објави дека технолошкиот гигант ќе се префрли од компанија за социјални медиуми во „метаверна компанија“, која функционира во „отворен интернет“, кој ги спојува вистинските и виртуелните светови повеќе од кога било досега. Значи, што е „метаверзата“? Звучи како она за што зборуваат милијардерите за да заработат наслови, како што е шефот на Тесла, Илон Маск, кој „крцка“ со пица на Марс. Сепак, со оглед на скоро три милијарди луѓе што користат Фејсбук секој месец, предлогот на Цукерберг за промена на правецот вреди да се посвети внимание. Терминот „метаверза“ не е нов, но неодамна забележа пораст на популарноста и шпекулациите за тоа што сето ова може да значи во пракса. Идејата за метаверзата е корисна и веројатно ќе биде со нас некое време. Тоа е концепт што вреди да се разбере, дури и ако, како мене, вие сте критични за иднината што ја предлагаат нејзините поддржувачи.