You are currently viewing Крипто перачите користат „Антианализа“ на блокчејн за да избегнат спроведување на законот

Крипто перачите користат „Антианализа“ на блокчејн за да избегнат спроведување на законот

Во бескрајната трка за вооружување, со која се соочуваат фирмите за усогласеност со крипто и сајбер-криминалци, алатката за анализа на блокчејн е достапна на темната мрежа, што овозможува адресите за биткоин (БТК) да се проверуваат за врски со криминални активности, според блокчејн аналитичката компанија Елиптик. Алатката им овозможува на пералките за перење да тестираат дали нивните средства може да се идентификуваат како криминални приходи од легитимна размена. Крипто размените ширум светот користат алатки за анализа на блокчејн за да ги проверат депозитите на клиентите за врски до нелегални активности. „Следејќи ја трансакцијата назад преку блокчејн, овие алатки можат да идентификуваат дали средствата потекнуваат од паричник поврзан со ransomware или каква било друга криминална активност. Затоа, перачот ризикува да биде идентификуван како криминалец и да биде пријавен во органите на прогонот секогаш кога тие испраќаат средства на бизнис користејќи таква алатка “, рече Том Робинсон, ко-основач и главен научник во„ Елиптик “. Позната како Антинализа, алатката им овозможува на криминалците да избегнат идентификација со тоа што ќе им дадат преглед на она што алатката за анализа на блокчејн ќе ја одреди врз основа на нивниот БТК паричник и средствата што ги содржи. Веб -страницата работи на Tor, верзија на веб што ја штити анонимноста на корисниците. Услугата им наплаќа на своите корисници околу 3 американски долари по адреса на БТК, обезбедувајќи разградба од каде што верува дека потекнува крипто, категоризирајќи ги приходите според ризикот од идентификација.