You are currently viewing Лионел Меси добива дел од договорот платен во криптовалути

Лионел Меси добива дел од договорот платен во криптовалути

Лионел Меси, аргентинската фудбалска суперзвезда, одлучи да добие криптовалути како дел од неговиот нов договор потпишан со францускиот клуб Пари Сен Germермен. Клубот откри дека играчот ќе добие крипто како дел од неговата исплата од 30 милиони долари, како „пакет за добредојде“ што му е даден на играчот. Пропорцијата на крипто складиштето во неговата исплата не беше откриена, но клубот изјави дека тоа е „значаен“ дел.

Официјалниот знак за навивачите на клубот забележа зголемен обем на тргување и пораст на цената како резултат на вестите и гласините дека Меси доаѓа во тимот. Според извештаите, обемот на тргување на токенот надмина 1,2 милијарди долари во деновите пред неговото пристигнување. Исто така, цената се зголеми за 130% за пет во услови на извештаи што укажуваа дека Меси може да дојде во клубот. Навивачкиот знак на ПСG беше лансиран во јануари 2020 година, како дел од платформата за токен на Socios.com и имаше почетна цена од 2 евра. Токенот има цена од 41,23 долари во времето на пишување, што значително се зголеми од неговото издавање. Овие токени им даваат на носителите некаква моќ за одлучување во некои работи во врска со клубот.