You are currently viewing Пинту, размена на крипто на Индонезија собира 35 милиони долари

Пинту, размена на крипто на Индонезија собира 35 милиони долари

Индонезиска крипто-размена Пинту собра 35 милиони долари во финансирање на серијата А предводена од Lightspeed Venture Partners, со цел да подобрување на нејзината пазарна позиција.

Според извештаи, познати имиња во крипто инвестиции учествуваа во кругот на финансирање. Alameda Ventures, Blockchain.com Ventures, Castle Island Ventures, Coinbase Ventures, Intudo Ventures, Pantera Capital се некои од нив.

Мисијата на Пинту е да ја искористи оваа сума за да се позиционира и да се прошири на пазарот за крипто. Всушност, добиените 35 милиони долари ќе бидат искористени за вработување, воспоставување нови стратешки партнерства, преземање едукативни маркетинг кампањи и обезбедување нови производи и карактеристики.

Но, ова финансирање е само продолжување на 6 милиони долари крипто-размената веќе беше обезбедена минатиот мајНа Повторно, на Pantera Capital, Intudo Ventures и Coinbase Ventures им беше пристапено да ја водат таа финансиска поддршка.

Во таа смисла, Ethет Соетојо, ко-основачот и извршниот директор на Пинту рече:

„Со поддршка на нашите инвеститори, со нетрпение очекуваме да олесниме поголема финансиска вклученост за Индонезијците од сите сфери на животот“.

Индонезија и крипто: растечки сектор за дигитални плаќања

Индонезиската регулирана крипто-размена и нејзините инвеститори се насочени кон раст во секторот за крипто и дигитални плаќања на територијата.

И навистина, според податоците што ги објави Пинту, само во минатиот јуни 2021 година, имаше повеќе 6.6 милиони инвеститори за криптовалути во Индонезија, грубо тројно зголемени 2.2 милиони инвеститори во земјата во јавен капитал.

Индонезија с still уште останува четврта по големина земја во светот по население, со над 273.5 милиони луѓе. Полесен пристап до крипто светот за оваа земја може значително да го зголеми масовното усвојување на целиот сектор.

Не само тоа, туку Индонезија, заедно со цела Југоисточна Азија, е рангирана меѓу земјите со најбрз раст во однос на користењето мобилни паричници. Според истражување спроведена од Boku, сега има повеќе од 2.8 милијарди мобилни паричници во употреба низ целиот свет.

Благодарение на континуираното масовно усвојување на крипто и неговото вклучување во дигитални плаќања, Боку го предвидува тоа до 2025 година овие мобилни паричници што се користат ќе се зголемат на 4.8 милијарди, или 60% од светската популација.

Поточно, очекуваното зголемување на употребата на дигитален паричник во Југоисточна Азија, со земји како Индонезија, Малезија, Филипините, Сингапур и Тајланд, ќе биде +311% од 2020 до 2025 година.