You are currently viewing Компанијата за крипто рударство, Compute North, банкротира

Компанијата за крипто рударство, Compute North, банкротира

Компанијата за податочни центри за рударство на крипто, Compute North е најновата жртва во тековната сурова крипто зима која доцна ги принуди некои од најголемите крипто компании да затворат продавница.

Компјутер Норт поднесе барање за стечај во Поглавје 11 во стечајниот суд на Соединетите Држави за јужниот округ на Тексас во петокот, наведувајќи го зголемениот притисок врз неговото работење од зголемените трошоци за енергија, сегашната турбуленција на пазарот и спротивставените ветрови и тесните грла во синџирот на снабдување.

Со доброволно прогласување неспособност да ги плати сметките и поднесување барање за стечај во Поглавјето 11, Компјутер Норт со седиште во Минесота си купува време за реконструкција додека ги одржува своите операции во очекување да стане профитабилен.

Според документот, компанијата им должи на најмалку 200 доверители вкупно 500 милиони долари. Врз основа на записите, фирмата проценува дека нејзиниот имот вреди помеѓу 100 и 500 милиони долари.

Компјутер Норт обезбедува хостинг услуги и инфраструктура за ископување крипто од големи размери, како и хардвер и базен за рударство Биткоин. Тој е еден од најдобрите даватели на центри за податоци во САД и има значајни соработници за рударство на крипто, вклучително и Marathon Digital and Compass Mining, Hive Blockchain, Bit Digital и кинескиот рудар The9.