You are currently viewing Хакер украде 180 милиони долари од Ethereum DeFi и ги донира средствата во Украина

Хакер украде 180 милиони долари од Ethereum DeFi и ги донира средствата во Украина

Beanstalks, децентрализиран финансиски протокол на Ethereum кој го издава stablecoin Bean (BEAN), претрпе хакирање што го чинеше 182 милиони долари. Напаѓачот префрлил дел од украдените средства на сметка за хуманитарна помош за Украина.

Според трансакцијата на Etherscan block Explorer, хакерот можел да задржи околу 80 милиони долари од украдените средства – 24.830 долари во етер ( цитат ETH) и повеќе во други токени – додека преостанатите 100 милиони долари ќе ги искористи за плаќање на мрежата такси при размена на токени и за отплата на бараните заеми.

Според аналитичката компанија Peckshield на Твитер, напаѓачот користел флеш заем за да добие етер (ETH) и BEAN токенот, кој се користи за управување во рамките на протоколот. За да го направите ова, ги користеше платформите Aave Protocol и Uniswap и криптовалутите DAI (DAI), USD Coin (USDC) и Tether (USDT).

Со овие токени за управување, тој можеше да добие пристап до дозволите на администраторот благодарение на лажниот предлог за подобрување на протоколот што го создаде. Хакерот потоа користел Tornado Cash, миксер за трансакции на Ethereum, за да ја намали следливоста на средствата.

Настанот имаше сериозни последици за протоколот, а тоа се рефлектира на пример во тоталната загуба на стабилноста на неговиот стабилкоин. За неколку часа, стабилната валута отиде од 1 долар на просечни 0,2 долари, иако во моментот на пишување се тргуваше со 0,13 долари според CoinGecko.

Во моментов, според Beanstalks на нивниот Твитер профил, тие го истражуваат инцидентот и бараат помош за пронаоѓање на напаѓачот и враќање на украдените средства.

Крадец кој прави добротворни цели

Во последно време, се повторија хакирањето на децентрализираните финансиски платформи. Сепак, еден од куриозитетите на овој случај е тоа што напаѓачот искористил дел од пленот за да соработува со хуманитарна цел.

Поконкретно, хакерот Beanstalks испрати украдени криптовалути во вредност од 250.000 долари за да ги донира на Украина, европска земја која доживува хуманитарна криза поради војната со Русија. Ова е можно благодарение на можноста за примање донации во криптовалути овозможена од самата украинска влада, како што пренесува овој весник.

Што е Beanstalks?

Beanstalks е децентрализиран финансиски протокол кој во својата основа го има издавањето на сопствената стабилна криптовалута, Bean. Како и многу други од ваков вид, Бин се обидува да има паритет еден-на-еден со американскиот долар.

За да се обезбеди оваа еквивалентност, протоколот користи систем на кредити и економски стимулации, така што самите корисници на мрежата придонесуваат за поддршка на стабилноста на криптовалутата. Овој метод се разликува од другите стабилни монети по тоа што нема колатерал, или надвор од синџирот како долари на банкарска сметка или на синџир како биткоин (BTC) или етер (ETH).

Сепак, вреди да се напомене дека пазарната капа на Bean е сè уште многу ниска во споредба со другите стабилни монети. Со тековната капитализација од 41,7 милиони долари според CoinMarketCap, сè уште е далеку од другите како USD Coin (49,969 милиони американски долари), врзувањето (82,751 милиони долари) или DAI (9,048 милиони долари). Затоа, загубата од повеќе милијарди долари претрпена како резултат на овој настан може да се смета како голем удар за Beanstalks.