You are currently viewing Mozilla и Wikipedia се збогуваат со донациите на криптовалути

Mozilla и Wikipedia се збогуваат со донациите на криптовалути

Врз основа на влијанието врз животната средина што се припишува на ископувањето на Биткоин и други криптовалути со помош на Доказ за работа (PoW), непрофитната организација и развивач на веб-прелистувачот Mozilla Firefox и Фондацијата Викимедија одлучија да не прифаќаат донации од криптовалути. 

Mozilla беше првата што ја соопшти својата одлука

Во оваа смисла, тие одобрија дека нема да прифаќаат криптовалути од Доказ за работа, бидејќи тие „трошат повеќе енергија“, туку ќе ги прифатат оние што доаѓаат од Доказ за удел, бидејќи сметаат дека „трошат помалку енергија“, како што објасни Фондацијата Мозила преку соопштение.  

Фондацијата соопшти дека ќе објави листа на криптовалути кои ќе бидат прифатени до крајот на вториот квартал на 2022 година.  

Според Марк Сурман, извршен директор на Фондацијата Мозила, во 2021 година тие одлучиле да усвојат политика за намалување на отпечатокот на стакленички гасови од година во година, со цел да се приклучат на Парискиот климатски договор. 

И Мозила и Викимедија отворија дискусии, долги месеци, во кои секој од нивните членови можеше да го изрази своето мислење за примање средства од биткоин ( цитат БТК) и други крипто-валути.

Еден од основачите на Mozilla отиде дотаму што рече дека „сите вклучени во проектот треба ужасно да се засрамат од оваа одлука да се здружат со измамниците Понзи кои ја спалуваат планетата“.  

Википедија одлучи да тргне по сличен пат со биткоинот  

Фондацијата Викимедија, креаторот на бесплатната интернет енциклопедија Википедија, беше другата непрофитна организација која поттикна дебата меѓу нејзините членови за тоа дали можат или не да продолжат да прифаќаат биткоин и други криптовалути како донации. 

Дискусијата, која започна претходно оваа година, беше поттикната од Моли Вајт, една од уредниците на Википедија. Тој презентираше предлог за отстранување на опцијата за донирање биткоин што беше во сила од 2014 година. 

Покрај БТК, тие исто така прифатија биткоин кеш (BCH) и матичната криптовалута на Ethereum, етер (ETH). 

Додека траеше дебатата, беше отворено гласање и резултатите беа објавени на 10 април. Предлогот на Вајт доби 232 гласа за и 94 гласа против. Овие наоди укажуваат на јасна општа поддршка на заедницата за потегот да не се прифаќаат криптовалути, при што значително малцинство се спротивставува.  

Потегот е порадикален од оној на Mozilla бидејќи нема да даде простор за ниту една криптовалута дури и ако тие доаѓаат од Доказ за удел. Врз основа на резултатите од гласањето, тие посочија дека заедницата бара Фондацијата Викимедија да престане да прифаќа донации во криптовалути. 

Прашања за одржливост на животната средина

Оправдувањето за повеќе не дозволување донации фокусирани на „прашања за одржливост на животната средина, дека прифаќањето криптовалути претставува имплицитно одобрување на проблемите околу криптовалутите и проблемите на заедницата со репутацискиот ризик за движењето што го прифаќа криптовалутата“. 

Неспорно е дека потрошувачката на енергија од страна на индустријата за криптовалути е висока, но има неколку студии и извештаи кои тврдат дека повеќе од половина од рударите користат обновливи извори на енергија. 

Во 2020 година, една од студиите покажа дека емисијата на јаглерод на Биткоин била 33 тони CO2, што претставува 0,1% од вкупните глобални емисии за таа година, што е 36.000 тони CO2. Тој заклучува дека од создавањето на криптовалутата во 2008 година, светската потрошувачка на енергија и јаглеродот не се драстично зголемени поради рударството на Биткоин.